3 potraviny, ktoré zabíjajú prospešné baktérie v črevách
Od zdravia čriev sa odvíja aj zdravie celého tráviaceho traktu, či dokonca psychická pohoda. Pri nevhodne zvolenej strave ho ale viete oslabiť. Tieto jedlá preto treba obmedziť.
V zdravých črevách sa nevyhnutne nachádzajú prospešné baktérie, ktoré sa podieľajú na boji proti infekčným prvkom, vrátane škodlivých vírusov, baktérií a húb. Bolo dokázané, že zdravie čriev tiež úzko súvisí so psychikou, a preto je pre mentálne aj fyzické zdravie nevyhnutné starať sa aj o črevá.
Doktorka Kirsten Berding Haroldová z Univerzitnej nemocnice v Corku v rozhovore s lekárom Michaelom Mosleym prezradila, že zdravé črevné baktérie ničia predovšetkým nezdravé jedlá: „...veľa spracovaných jedál, mastných jedál, vyprážaných jedál a jedál s vysokým obsahom cukru,“ spredňuje Haroldová.
Okrem týchto skupín jedál by ste sa mali vyhnúť aj ďalším trom škodlivým potravinám:
Diétna malinovka
Do nápojov, ktoré v obchode nájdete pod označením „diétne“, sa namiesto cukru pridávajú umelé sladidlá, ako sacharín a sukralóza, ktoré podľa mnohých výskumov menia mikrobióm čriev. Sýtené nápoje tiež zapríčiňujú nafukovanie a grganie.
Nasýtené tuky
Nasýtené tuky sa nachádzajú predovšetkým v mastnom mäse, masle a syre. Všetky tieto potraviny majú spoločné to, že môžu narušiť rozmanitosť a efektívnosť zdravých črevných baktérií. S ich konzumáciou preto treba brzdiť.
Červené mäso
Keď sa karnitín, ktorý možno nájsť v červenom mäse, dostane do kontaktu s črevnými baktériami, zrodí sa trimetylamín-N-oxid (TMAO). Táto látka vo väčšom množstve spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia.
Príznaky narušenej mikrobiotickej rovnováhy čriev:
- bolesť brucha
- nezámerná zmena hmotnosti
- poruchy spánku alebo únava
- podráždená pokožka
- autoimunitné ochorenia
- intolerancia niektorých jedál
Črevám chvíľu trvá, kým sa vrátia do normálu
Ak ste sa rozhodli spraviť niečo prospešné pre vlastné zdravie a vzdať sa jedál, ktoré vyvádzajú črevá z rovnováhy, zrejme vás neprekvapí, že chvíľu potrvá, kým sa vám zdravie celkom vráti.
Začnite malými zmenami. Namiesto zelenej papriky si kupujte papriky rôznych druhov, do šalátu si pridávajte vždy inú zeleninu a každý týždeň siahnite po inom ovocí.
Ak aj milujete svoj zaužívaný spôsob stravovania, obohaťte ho aspoň rôznymi ochucovadlami. Ovsené vločky môžete napríklad ozdobiť jeden deň orieškami, druhý deň ovocím, tretí deň ich pripravte na slano a tak ďalej.
Poškodenie črevnej mikroflóry môže vyvolať celý rad tráviacich problémov, vrátane syndrómu dráždivého čreva, syndrómu bakteriálneho prerastania čreva, Crohnovej choroby, nepravidelnej stolice, bolesti brucha, nafukovania a mnohých ďalších.
Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu
Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.
Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia
Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus
Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?
Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!
Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu
Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.