• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

10 nepríjemných znakov toho, že vaše črevá nie sú v poriadku

  • 19:24 24.04.2017
  • Bratislava
10 nepríjemných znakov toho, že vaše črevá nie sú v poriadku

Nerovnováha črevných baktérií môže ovplyvniť, ako fungujú ostatné orgány a telesné systémy. Neveríte?

V skutočnosti je nerovnováha v črevách spojená s hormonálnymi nerovnováhami, autoimunitnými ochoreniami, cukrovkou, chronickou únavou, fibromyalgiou, úzkosťou, depresiou, ekzémom, rozvetvovaním a ďalšími chronickými zdravotnými problémami. Tu je 10 znakov toho, že máte nezdravé črevá.

1. Tráviace problémy

Nadúvanie, plyn, hnačka alebo nepravidelné pohyby čriev sú jasným znakom nerovnováhy črevných baktérií. Práve tieto znaky môžu byť spôsobené nevyváženým zažívacím traktom.

2. Nedostatok vitamínov a minerálov

Hlavnou úlohou tráviaceho systému je rozložiť potravu, ktorú zjete a dodávať živiny všetkým bunkám tela. Tieto živiny používajú bunky na rast, opravu a energiu. Ak je tráviaci proces nedostatočný v dôsledku nerovnováhy črevných baktérií, absorpcia živín v organizme je znížená. Po čase to môže spôsobiť výživové nedostatky vitamínov D, K, B12 a B7, či horčíka.

3. Nedostatok energie

Máte dosť spánku, ste najedení a aj tak ste unavení? Aj za týmto problémom môže byť nezdravé črevo. Nerovnováha črevných baktérií môže zabrániť tomu, aby vaše telo vstrebávalo živiny, ktoré potrebuje z potravín, takže stále máte pocit únavy. Navyše umožňuje toxínom prechádzať črevnými stenami do tráviaceho systému, čo môže ovplyvniť vašu energetickú hladinu. Okrem toho nezdravé baktérie čreva vedú k zvýšeniu určitých zápalových látok nazývaných cytokíny, ktoré sú priamo spojené s únavou.

4. Zápal súvisiaci s autoimunitnými ochoreniami

Zdravie v črevách je tiež spojené s autoimunitnými ochoreniami, ako je reumatoidná artritída, Crohnova choroba a lupus. Nerovnováha črevných baktérií môže vyvolať autoimunitnú odpoveď, ktorá vedie k zápalu u ľudí s autoimunitnými ochoreniami.

5. Problémy s kožou

Kožné problémy, ako je akné, rosacea, ekzémy alebo šupinatá pokožka, môžu súvisieť so zlým zdravím čriev. Štúdia z roku 2011 publikovaná v Gut Pathogens naznačuje, že črevné mikróby a integrita samotného gastrointestinálneho traktu prispieva k vzniku akné.

6. Nástup cukrovky

Existuje tiež silné spojenie medzi mikroflórou hrubého čreva a prítomnosťou alebo potenciálnym vývojom cukrovky 2. typu. Štúdia z roku 2016 publikovaná v časopise Nature naznačuje, že črevný mikrobióm by mohol byť potenciálnym cieľom terapeutického zásahu u ľudí ohrozených rozvojom cukrovky.

7. Zvýšená hmotnosť

Ak máte problémy so stratou hmotnosti bez ohľadu na to, čo robíte, môžu byť na vine vaše nezdravé črevá. Odborníci sa domnievajú, že rovnováha mikróbov, ktoré máte pri narodení, určuje vašu váhu počas celého života. Vysoké množstvo nezdravých mikróbov v tenkom čreve môže narušiť vstrebávanie tuku, minerálov a vitamínov.

8. Zlý dych

Halitóza alebo zlý dych je trápnym problémom a ďalším znakom, že môžete mať nezdravé črevo. Mikrobiálna nerovnováha v čreve môže viesť k rastu škodlivých baktérií v ústach, čo spôsobuje zlý dych. Tento typ nepríjemného dychu je ťažké liečiť ústnou vodou alebo ústnou hygienou.

9. Problémy s náladou

Náhla zmena nálady, podráždenosť, úzkosť, stres a depresia sú tiež spojené s črevným zdravím. Škodlivé baktérie v črevách produkujú toxíny, ktoré môžu cestovať do mozgu cez krvný obeh. Tieto toxíny môžu narušiť produkciu serotonínu a iných neurotransmiterov v mozgu a negatívne ovplyvniť vašu náladu. Okrem toho 70% a viac serotonínu v tele pochádza z čreva a výskumníci zistili, že črevné baktérie môžu mať vplyv na hladiny sérotonínu v črevách a majú široké spektrum zdravotných účinkov.

10. Problémy so spánkom

Problémy so zaspávaním alebo počas spánku môžu takisto súvisieť s nezdravým črevom. Črevá ukladajú a regulujú serotonín, nevyhnutný neurotransmiter, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri indukcii a regulácii spánkových vzorov. Nezdravé črevo znamená, že serotonín je tiež nevyvážený, čo môže viesť k nespavosti alebo k ťažkostiam so spaním. Mikrobiálny ekosystém dokonca ovplyvňuje aj spánok tým, že posúva cirkadiánne rytmy a mení cyklus spánku a bdenia.

Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, že niečo nie je v poriadku s ich črevnými baktériami, takže sa problémom nezaoberá. Poznanie príznakov nezdravého čreva vám pomôže identifikovať a riešiť problémy spojené s ním.

Zdroj: info.sk, NJ, top10homeremedies.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.