• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

Rybníček: Po strate KS by mal byť Trenčín sídlom Najvyššieho správneho súdu

  • 13:02 12.04.2021
  • Trenčín
Rybníček: Po strate KS by mal byť Trenčín sídlom Najvyššieho správneho súdu

Trenčiansky primátor Richard Rybníček chce, aby sa sídlom tvoriaceho sa Najvyššieho správneho súdu nestala Bratislava, ale Trenčín.

Informoval o tom v pondelok v reakcii na navrhovanú novú súdnu mapu Slovenska a fakt, že po prijatí novej súdnej mapy z nej Trenčín ako krajské mesto v podstate zmizne a stratí svoju váhu.

Nie som odporcom reformy súdnictva. Naopak, som za reformy, ktoré majú zmysel. Myslím si, že aj reforma súdnictva má zmysel, neodsudzujem ju. Na druhej strane mi je ľúto, že analytické centrum ministerstva spravodlivosti a aj pani ministerka sa ako keby uzniesli, že Trenčín v súvislosti so súdnou mapou ponížili a v Trenčíne nezostane skoro vôbec nič,“ skonštatoval primátor.

Pripomenul, že z Krajského súdu (KS) Trenčín sa stane len akýsi okresný „súdik“, kde nebudú ani odvolacie konania a má to byť len akési detašované pracovisko. Otázne podľa neho je dokedy.

Mesto Trenčín akoby zmizne zo súdnej mapy a stratí váhu. Prípady zo správneho súdnictva sa budú riešiť v Žiline a na najvyššej úrovni v Bratislave. Veci všeobecného súdnictva sa majú riešiť v Trnave. Trenčín by tak súdna mapa rozdelila medzi Žilinu, Trnavu a Bratislavu,“ zdôraznil Rybníček.

Ako dodal, pre krajské mesto je to nedôstojné a pre sudcov na krajskom súde ponižujúce. „Chcem požiadať pani ministerku a Súdnu radu, aby po zrušení Krajského súdu Trenčín vážnosť krajskému mestu Trenčín ponechali aspoň tým, že sídlo Najvyššieho správneho súdu nebude v Bratislave, ale aby bolo v Trenčíne. Považoval by som za rozumné, že Najvyšší súd SR bude v Bratislave, Ústavný súd SR v Košiciach a Najvyšší správny súd v Trenčíne,“ vyzval Rybníček.

Pripomenul, že mu prekáža centralizmus a fakt, že v zákone o sídlach súdov v Slovenskej republike je ako sídlo Najvyššieho správneho súdu zadefinovaná Bratislava a jeho obvodom celé územie Slovenska.

Ale nájsť sídlo Najvyššieho správneho súdu nemá ministerstvo spravodlivosti, ale v zmysle zákona jeho predseda alebo predsedníčka. Chcem odkázať, aby sa kompetentní zamysleli nad tým, že v Trenčíne je budova (krajského súdu, pozn. TASR), ktorá má svoju históriu, je vzácna a krásna a môže v nej sídliť Najvyšší správny súd. A ak sudcovia nemajú problém cestovať na rozsudky do Košíc, určite ho nebudú mať pri ceste do Trenčína,“ uzavrel trenčiansky primátor.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

DNES - 21:29Domáce

Tínedžerky brutálne napadli vychovávateľku.

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

DNES - 20:35Domáce

Zákazníci by si mali skontrolovať, či uvedený šalát nemajú doma.

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

DNES - 18:26Domáce

Mráz môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

DNES - 17:04Domáce

Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

DNES - 16:47Domáce

Podľa novozvolenej predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej je to kompetencia parlamentu, koho im dajú.