Ako sa vyhnúť plynatosti po jedení strukovín: Dôležité sú príprava aj servis

Strukoviny sú neslávne známe kvôli tomu, že vyvolávajú plynatosť a iné ťažkosti s trávením. To však neznamená, že ich nemôžete jesť. Stačí vykonať pár zmien.
Vďaka tomu, že strukoviny sú nabité bielkovinami, sa skvele hodia do vegánskej a vegetariánskej stravy. Milujú ich ale aj „mäsožravci“, hoci majú jednu chybičku krásy – vyvolávajú plynatosť.
Úplné vynechanie strukovín z jedálnička len kvôli nafúknutému bruchu a plynom je chyba, ktorá vás môže pripraviť o potrebné živiny a vitamíny. Fazuľu, šošovicu, hrach či sóju sa oplatí jesť aj vďaka týmto faktom:
- Polovica šálky uvarenej fazule obsahuje približne rovnaké množstvo bielkovín ako 110 gramov chudého mäsa. Rozdiel medzi nimi je ten, že vo fazuli nenájdete cholesterol a obsahuje len minimálne množstvo nasýtených tukov.
- Polovica šálky uvarenej strukoviny tiež dodá telu asi 10 gramov vlákniny, ktorá ho chráni pred zápchou, priberaním, rakovinou hrubého čreva či srdcovými ochoreniami.
- Strukoviny obsahujú množstvo komplexných sacharidov, ktoré telo zásobujú energiou a pomáhajú udržiavať krvný cukor v rovnováhe.
- V strukovinách tiež možno nájsť množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Hromadenie týchto látok v tele spôsobuje okrem iného rýchlejšie starnutie a zvyšuje riziko rakoviny.
Ako sa dá tešiť z týchto benefitov bez otravného nafukovania? Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pri príprave a jedení strukovín môžete využiť.
Varte ich s jablčným octom
Asi pol hodinu pred dovarením strukovín odstráňte z hrnca ¼ šálky vody a prilejte rovnaké množstvo jablčného octu. Ten pomáha rozložiť škrob, ktorý črevá nedokážu vstrebať. Nestráveného škrobu sa zhosťujú baktérie, pričom pri jeho spracovaní vznikajú plyny.
Nechajte ich vyklíčiť
Klíčenie strukovín vôbec nie je na škodu. Je možné, že to mierne zmení ich chuť, ale tiež odstráni nepríjemné následky spojené s nafukovaním.
Vami zvolené strukoviny nasypte do skleneného pohára alebo inej nádoby a celkom zalejte čistou vodou. Nádobu prikryte syrárskou plachtou, utierkou alebo gázou. Okolo hrdla prikrytého pohára omotajte gumičku a takto pohár nechajte 24 hodín odpočívať. Po uplynutí tohto času sceďte vodu a nádobu umiestnite na chladné a tmavé miesto. Potom už len stačí počkať, kým strukovina vyklíči.
Servírujte ich s ľahko stráviteľnými potravinami
Ak sa po jedení strukovín cítite nafúknuto, zvoľte k nim vhodnú prílohu. Pomôže vám napríklad listová zelenina alebo celozrnné pečivo. Zelenina je vo všeobecnosti skvelý prostriedok na zrýchlenie trávenia.
Okoreňte ich
Nechcenej plynatosti predídete aj pomocou veľkej dávky korenia. Zamerajte sa najmä na koreniny, o ktorých je známe, že podporujú trávenie, ako je zázvor, rasca, kardamón, kurkuma, fenikel a koriander. Inšpiráciu nájdete najmä v indickej a mexickej kuchyni.
Jedzte ich pomaly
Trávenie začína v ústach, a preto je dôležité dbať na to, aby ste dôsledne požuli jedlo a jedli ho dostatočne pomaly. Pomalé jedenie okrem toho zabraňuje prejedaniu, pretože mozog má viac času na to, aby telu vyslal signál, že je sýte.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.