2 druhy potravín, ktoré najlepšie bojujú proti Parkinsonovej chorobe

Ak sa chcete vyhnúť neliečiteľnému neurodegeneratívnemu ochoreniu, podporte svoje zdravie čím skôr týmito dvoma druhmi potravín.
Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie nervovej sústavy, ktoré primárne postihuje pohyb. Jej príznaky nabiehajú postupne, a ako prvé sa obvykle dostavuje mierne trasenie jednej ruky. Práve tras sa uvádza ako najčastejší príznak ochorenia, no časté je aj tuhnutie svalov a spomalená pohyblivosť.
O prevencii tohto nevyliečiteľného ochorenia sa hovorí len málokedy, čo by však mohol zmeniť výskum z prostredia Milánskej univerzity, ktorý zistil, že konzumácia potravín bohatých na vitamíny C a E dokáže znížiť riziko jeho vzniku o tretinu.
Výskum po dobu 18 rokov pozoroval 41-tisíc dospelých Švédov, pričom sa zameral na prijímanie vitamínov, BMI a úroveň ich aktivity. Na začiatku ani jeden Švéd netrpel Parkinsonovou chorobou. Po uplynutí pozorovania ju diagnostikovali 465 z nich.
Pri Parkinsonovej chorobe mozog pacienta neprodukuje dostatok dopamínu, čo vedie k problémom s rečou, chôdzou a rovnováhou. Podľa mnohých odborných názorov antioxidanty v podobe vitamínov C a E dokážu zastaviť nestabilné molekuly, ktoré vyvolávajú oxidačný stres, ktorý vedie k nedostatku dopamínu. To sa potvrdilo aj v štúdii, ktorá zistila, že účastníci s najvyšším príjmom týchto dvoch vitamínov boli o 32 percent menej náchylní na vznik ochorenia.
Vitamín C možno nájsť v celej škále ovocia a zeleniny, pričom najviac ho možno nájsť v brokolici, paprike, sladkých zemiakoch, pomarančoch či jahodách.
Brokolica je tiež bohatým zdrojom vitamínu E. Ten nájdete aj v olivovom oleji, orechoch, semiačkach, špenáte a cereáliách.
V rámci štúdie jej účastníci vyplnili dotazníky, ktoré sa pýtali na ich prípadné ochorenia, výšku, váhu a niektoré aspekty životného štýlu, ako je strava a pohyb. Vedci tiež vypočítali ich BMI.
Respondentov sa pýtali aj na to, ako často za posledný rok jedli vybrané jedlá a nápoje. Nebrali pritom do úvahy vitamínové doplnky.
Po zohľadnení faktorov, ako je pohlavie, vek, BMI a miera fyzickej aktivity, sa preukázalo, že tí, ktorí prijímajú vyššie dávky vitamínu C a E, sú v priemere o 32 percent menej náchylní na vznik Parkinsonovej choroby. Výsledky boli totožné pre obidva vitamíny.
Podľa doktora Essiho Hantikainena, ktorý je vedúcim autorom štúdie, tieto výsledky svedčia o tom, že ľudia by sa v rámci prevencie pred Parkinsonovou chorobou mali stravovať zdravšie.
Na druhej strane netreba zabúdať na to, že nadmerná konzumácia vitamínov vo forme doplnkov sa môže prejaviť negatívne. Pri vitamíne E napríklad môžeme hovoriť o možnom vzniku rakoviny alebo porážky.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.