Ako čo najzdravšie uvariť kávu: Tomuto spôsobu sa vyhnite

Kým jeden spôsob prípravy kávy zvyšuje pravdepodobnosť infarktu, iný vedie k dlhovekosti.
Spôsob, akým pripravujete kávu, môže výrazne ovplyvniť riziko srdcových chorôb a dĺžku života. Podľa vedcov je najzdravším spôsobom prípravy varenie filtrovanej alebo prekvapkávanej kávy, pretože znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby a infarkty.
Na rozdiel od filtrovanej kávy je nefiltrovaná zalievaná káva spojená s väčším počtom infarktov a úmrtím na srdcové choroby. K týmto záverom dospela štúdia publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology, časopise Európskej kardiologickej spoločnosti. Spoluautor štúdie Dag S. Thelle povedal:
„Naša štúdia poskytuje presvedčivé dôkazy o súvislosti medzi metódami varenia kávy, infarktom a dlhovekosťou. Nefiltrovaná káva obsahuje látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Použitie filtra ich odstráni a zníži pravdepodobnosť infarktu a predčasnej smrti.“
Káva je nielen populárnym nápojom, ale aj najbežnejšie používaným a najbezpečnejším stimulantom. Thelle už v staršom výskume zistil, že konzumácia kávy zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu (lipoproteín s nízkou hustotou), čo má za následok poškodenie srdca.
Nebezpečné látky v káve dokáže zachytiť filter
V nedávnej štúdii Thelle a jeho kolegovia spozorovali v káve látky, ako sú diterpény kahweol a cafestol, ktoré sú zodpovedné za toto poškodenie, ale dajú sa odstrániť filtrom.
Na rozdiel od filtrovanej kávy má šálka zalievanej nefiltrovanej kávy 30-krát vyššie množstvo kahweolu a cafestolu, ktoré zvyšujú cholestrol. Thelle uviedol:
„Zaujímalo nás, či by tento účinok na cholesterol mal za následok viac infarktov a smrť na srdcové choroby. Bolo však neetické robiť pokus s náhodným výberom ľudí, ktorí by pili kávu alebo nie. Takže sme vytvorili rozsiahlu populačnú štúdiu a o niekoľko desaťročí neskôr podávame správy o výsledkoch.“
Do štúdie zaradili viac ako pol milióna zdravých dospelých Nórov od roku 1985 do 2003. Ich údaje ukazujú, že pitie kávy bolo všeobecne bezpečným zvykom a ľudia, ktorí pili prekvapkávanú kávu, boli zdravší ako tí, ktorí kávu nepili.
Pitie filtrovanej kávy bolo spojené so zníženým rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny o 15 percent. Káva tiež znížila riziko úmrtia na srdcové choroby o 20 percent u žien a o 12 percent u mužov. Najnižšia miera úmrtnosti sa pozorovala u účastníkov, ktorí si dali 1 až 4 šálky filtrovanej kávy denne.
Nefiltrovaná káva bola spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na srdcové choroby a akékoľvek iné príčiny. Profesor Thelle povedal:
„Naša analýza ukazuje, že to bolo čiastočne spôsobené účinkom nefiltrovanej kávy na zvýšenie cholesterolu. Ľudia, ktorí vedia, že majú vysokú hladinu cholesterolu, a chcú s tým niečo urobiť, by sa mali držať ďalej od nefiltrovaného nápoja vrátane kávy pripravenej v kaviarni. Všetci ostatní môžu piť kávu s čistým svedomím a zvoliť filtrovanú.“

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.