Ako si ozdraviť cestoviny: 4 princípy, ktoré musíte dodržať

Cestovinové pokrmy sa tešia obľube u väčšiny ľudí, no pri počítaní ich kalórií sa neraz chytáme za hlavu. Stačí pritom myslieť na štyri zásady, ktoré ozvláštnia každý cestovinový recept.
Cestoviny sa netešia obľube u širokých vrstiev verejnosti len preto, že vedia rýchlo zasýtiť, ale tiež preto, že si nevyžadujú náročnú prípravu. Ak sa vám nechce premýšľať nad náročnými receptami, alebo sa na ne jednoducho necítite, určite neraz siahnete po núdzovom recepte s cestovinami.
Z hľadiska zdravia či kalórií sa ale s cestovinami väčšinou nedá počítať. Ak k nim prirátate v obchode kupovanú omáčku a množstvo syra, stáva sa z nich kaloricky výdatné jedlo s vysokým obsahom sacharidov, ktoré nie sú priateľom žiadnej váhy.
Ak sa snažíte schudnúť alebo získať lepšie zdravie, nemusíte sa celkom vzdať svojich obľúbených cestovín. Existuje totiž hneď niekoľko spôsobov, ako ich ozdraviť. Pozrime sa na ne.
Celozrnné cestoviny alebo cestoviny z celozrnnej ryže
Vždy, keď vám to situácia dovoľuje, si namiesto klasických bielych cestovín vyberte celozrnné. Na rozdiel od bielych cestovín sa „hnedé“ cestoviny v organizme dlhšie premieňajú na glukózu a obsahujú viac vlákniny, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi.
Pridajte k nim bielkoviny
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com
Pri príprave cestovín (a vôbec akéhokoľvek jedla) by ste nemali zabúdať na porciu bielkovín, ktoré vďaka tomu, že ich telo dlhšie trávi, dokážu tiež na dlhšie zasýtiť.
Ak stavíte na bielkoviny v podobe mäsa, zamerajte sa na chudšie druhy, ako je kuracie či morčacie. Vegetariáni a vegáni si zas môžu ozvláštniť cestoviny napríklad strukovinami, fazuľou, sójovými výrobkami, ako je tofu, semiačkami, orechmi alebo celozrnnými cestovinami.
Cestovinám dodáte bielkoviny aj pomocou zeleniny. Treba sa zamerať najmä na listovú zeleninu, ako je špenát či kel.
Ak nepatríte medzi vegánov, no mäso vám nie je po chuti, vyskúšajte dodať chuť cestovinám pomocou vajca či syrov, ako je parmezán alebo čedar.
Pripravte si vlastnú omáčku
Aj keď sa kupovaná omáčka tvári ako zdravá, vždy v nej nájdete prehnané množstvo cukru. To obzvlášť platí pre paradajkové omáčky.
Paradajkovú omáčku si ale viete pripraviť aj sami, a navyše je oveľa zdravšou alternatívou tukom nabitých syrových topingov. Dôležité je však dbať na správne dochutenie.
Pri príprave zdravej paradajkovej omáčky nezabudnite použiť oregano, petržlen, bazalku a štipku soli. Namiesto cukru, ktorý sme zvyknutí používať na zmiernenie kyslej chuti paradajok, použite trochu mlieka alebo smotany.
Zelenina nesmie chýbať
Foto: Anna Shepulova/Shutterstock.com
Ak vašim cestovinám chýba vláknina, nesmiete opomenúť dôležitú zeleninu. Obohaťte ich o výživnú cuketu, huby, tekvicu či špargľu. Tie vám okrem vlákniny dodajú aj výnimočnú chuť a spŕšku antioxidantov.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.