• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
19°Bratislava

Tento typ proteínu znižuje riziko srdcovocievnych chorôb a rakoviny

  • 20:08 26.12.2020
  • Svet
Tento typ proteínu znižuje riziko srdcovocievnych chorôb a rakoviny

Konzumácia správneho typu bielkovín vám pomôže žiť dlhšie.

Ľudia, ktorí konzumujú rastlinné proteíny, budú s najväčšou pravdepodobnosťou žiť dlhšie. Vďaka bielkovinám rastlinného pôvodu majú menšie riziko predčasného úmrtia na rakovinu a srdcové choroby. K týmto záverom dospel veľký prehľad 32 štúdií publikovaný v odbornom časopise British Medical Journal.

Zistilo sa, že strava s vysokým obsahom bielkovín - konkrétne potraviny bohaté na rastlinné proteíny, ako sú orechy, strukoviny a celozrnné výrobky - znižujú pravdepodobnosť srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky.

Na druhú stranu sa však častá konzumácia mäsa alebo akejkoľvek stravy s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín spája s rôznymi zdravotnými problémami.

Vedci analyzovali 32 štúdií, aby zistili, prečo existujú tak veľké rozdiely vo vplyve rôznych zdrojov proteínu.

Tím chcel vedieť, či konzumácia väčšieho množstva rastlinných alebo živočíšnych bielkovín zníži riziko úmrtia zo všetkých príčin vrátane rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.

Všetky tieto štúdie boli starostlivo skontrolované, aby sa zabezpečilo, že neexistujú žiadne chyby, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.

Použili tiež matematické modely na meranie výsledkov maximálneho príjmu bielkovín v porovnaní s minimálnym príjmom proteínu. Do štúdií bolo zapojených 715 128 účastníkov, ktorí boli sledovaní približne 32 rokov.

Medzi účastníkmi došlo k 113 039 úmrtiam, pričom 22 303 ľudí zomrelo na rakovinu a 16 429 na kardiovaskulárne choroby.

Celkovo bola vysoká spotreba bielkovín spojená s nižším rizikom skorej smrti na všetky príčiny v porovnaní s nízkym príjmom bielkovín.

Štúdia zistila, že príjem rastlinných bielkovín znížil pravdepodobnosť predčasnej smrti na všetky príčiny o 8 percent a znížil riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby o 12 percent.

Neexistovala však žiadna súvislosť medzi konzumáciou živočíšnych bielkovín a rizikom úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia.

Pozitívne výsledky rastlinných bielkovín na zdravie môžu byť dôsledkom zníženia hladiny cukru a cholesterolu v krvi, ako aj zníženia krvného tlaku.

Autori štúdie uviedli:

„Tieto zistenia majú dôležité dôsledky na verejné zdravie, pretože príjem rastlinných bielkovín je možné relatívne ľahko zvýšiť nahradením živočíšnych bielkovín a môžu mať veľký vplyv na životnosť. Tieto objavy výrazne podporujú existujúce stravovacie odporúčania na zvýšenie spotreby rastlinných bielkovín u bežnej populácie. “

Zdroj: Info.sk, TM, bmj.com, docwirenews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.