Najzdravší spôsob prípravy ryže, ktorý ju zbaví arzénu, ale ponechá všetky živiny

Na rozdiel od iných plodín, ryža pri pestovaní absorbuje až 10-krát viac arzénu. Našťastie existuje osvedčený spôsob, ako sa ho zbaviť. Dokonca pritom ušetríte náklady.
Ryža je jedným z najčastejšie konzumovaných jedál na celom svete. V porovnaní s inými obilninami ale absorbuje desaťkrát viac neorganického arzénu, čo z nej robí potenciálne nebezpečnú potravinu.
Pýtate sa, prečo práve ryža? Za všetko môže spôsob jej pestovania na zaplavených poliach. Karcinogénny arzén sa prirodzene vyskytuje v pôde, z ktorej ryža vďaka množstvu vody oveľa ľahšie absorbuje organické aj neorganické látky.
Za najväčšiu hrozbu verejného zdravia sa považuje kontaminovaná podzemná voda, ktorá sa z veľkej časti využíva na zavlažovanie ryžových polí.
Niektoré krajiny už reagovali na nebezpečenstvo plynúce z konzumácie ryže, a jej výskyt na trhu podmienili prísnymi reguláciami. Platí to aj pre krajiny Európskej únie, čo však neznamená, že ryža, ktorá sa k nám dostane, je celkom bezchybná. V množstve prípadov sa v nej nachádza stále dosť arzénu na to, aby dokázal otráviť malé dieťa.
Dnes našťastie vieme, ako ovplyvniť hladinu neorganického arzénu v ryži. Existuje niekoľko spôsobov, ktoré sa spoliehajú na preplachovanie ryže a jej správne varenie, no mnohé z nich zároveň ochudobňujú ryžu o prospešné živiny.
Sheffieldská univerzita vo Veľkej Británii podrobila viaceré metódy prípravy ryže testu, v rámci ktorého zisťovala, ktorá z nich sa najlepšie zbaví arzénu pri minimálnej strate živín. Postupy sa rôznili druhom varenej ryže, ktorá bola buď neopláchnutá, opláchnutá, namáčaná alebo predvarená.
Ako najefektívnejší spôsob odstránenia arzénu z ryže a zachovania jej nutričného profilu sa javí predváranie s absorpciou.
Ako postupovať:
- Do hrnca nalejte čerstvú vodu (4 šálky vody na 1 šálku ryže) a priveďte do varu.
- Do vody pridajte ryžu a nechajte variť 5 minút.
- Vylejte vodu, ktorá teraz obsahuje arzén.
- Do hrnca s ryžou vlejte čerstvú vodu a postupujte tak, ako pri bežnom varení ryže, kým celkom neabsorbuje vodu.
Výhody takejto prípravy:
- Je vysoko efektívna pri odstraňovaní neorganického arzénu z hnedej (54 percent) a bielej (73 percent) ryže.
- Je bezpečnejšia pri príprave ryže pre deti, pretože odstraňuje podstatnú časť škodlivín.
- Neznižuje množstvo živín v ryži a šetrí náklady (na vodu, čas a energiu).
„S našou novou metódou dokážeme značne obmedziť množstvo arzénu v ryži, pričom zachovávame dôležité živiny,“ uviedol vedúci autor štúdie Manoj Menon. „Túto metódu dôrazne odporúčame pri príprave ryže pre deti, ktoré sú najnáchylnejšie na otravu arzénom.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.