• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 21.10.2020Meniny má Uršuľa
16°Bratislava

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

  • 20:11 19.09.2020
  • Bratislava
Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

K otrave jedlom dochádza pri skonzumovaní potravy nakazenej baktériami, vírusmi alebo parazitmi, ktoré v tráviacom trakte spôsobujú ťažkosti. Tieto jedlá ju najčastejšie spôsobujú.

Nevoľnosť, hnačka, zvracanie, bolesť brucha, vysoká teplota, únava a zimnica – to všetko sú spoločné príznaky otravy jedlom. Zvyčajne odznejú v priebehu týždňa od skonzumovania nakazenej potravy, no netreba ich podceniť.

Niektoré jedlá sa častejšie podieľajú na vzniku otravy ako iné, a to zvlášť pri nedokonalom skladovaní. O kurati a nesprávne skladovanej ryži vie snáď každý, ale len málokto považuje za pôvodcu otravy červenú fazuľu alebo zelené mandle. Pozrime sa na niektoré jedlá, ktoré sú častým pôvodcom otravy.

1. Kura

Konzumácia surového alebo nedovareného kuracieho mäsa predstavuje riziko nákazy salmonelou, ktorá spôsobuje hnačku a bolesť brucha. Už dávnejšie sme vás informovali, že surové kuracie mäso by ste pred tepelným spracovaním nemali umývať pod prúdom vody, pretože kvapôčky z neho môžu potenciálne rozšíriť nákazu aj na riad či inú kuchynskú výbavu.

Ak pečiete kura v celku, vždy by ste mali kontrolovať pripravenosť jeho najhrubšej časti. Pri pražení by na mäse nemali ostať žiadne ružové časti a šťava by mala byť číra.

2. Ryža

Čerstvo uvarená ryža nepredstavuje pre konzumenta žiadne riziko, problém však nastáva pri jej prihrievaní. V prípade, že necháte ryžu vychladnúť pri izbovej teplote, môže sa infikovať bacilom, ktorý po následnej konzumácii spôsobuje zvracanie a hnačku.

Ak si chcete uvarenú ryžu odložiť, vložte ju do chladničky hneď po dovarení a nečakajte, kým vychladne.

3. Rebarbora

Chutná rebarbora sa často používa pri výrobe koláčov, džemov a dezertov, no jej listy obsahujú toxickú kyselinu etándiovú. Jej nadmerná konzumácia môže viesť až k smrti, pričom malé množstvo spôsobuje zvracanie, ťažkosti s dýchaním a v niektorých prípadoch obličkové kamene.

4. Červená fazuľa

Obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, no napriek tomu červená fazuľa môže predstavovať riziko. Ak ju dobre neprevaríte a zjete, do tela sa vám dostane lektín, ktorý môže poškodiť steny čriev a oslabiť tak vstrebávanie živín.

Červenú fazuľu preto vždy nechajte namočenú na niekoľko hodín a varte vo vriacej vode aspoň 10 minút.

5. Baza čierna

Plody čiernej bazy by nemali nikomu uškodiť, no pri ich zbieraní si dajte pozor, aby vám do košíka nepadli aj listy, konáriky a semená obsahujúce glykozid, ktorý produkuje kyanid. Po jeho konzumácii môže dôjsť k nevoľnosti, hnačke a zvracaniu. Vyvarujte sa aj nedozretých plodov bazy.

6. Zelené mandle

Zelené, alebo nedozreté mandle, takisto obsahujú kyanid. Pri mandliach kúpených v supermarkete ale otravu neriskujete, pretože prešli tepelnou úpravou, ktorá ich zbavila všetkých toxínov.

Ako sme už spomínali, otrava kyanidom zapríčiňuje nevoľnosť, bolesť hlavy, či dokonca stratu vedomia.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sclerosis multiplex na Slovensku: Včasná diagnostika je dôležitá pre kvalitnejší život

Sclerosis multiplex na Slovensku: Včasná diagnostika je dôležitá pre kvalitnejší život

DNES - 15:03Zdravie

Slovenským pacientom so sklerózou multiplex chýbajú špecialisti a odborné centrá.

Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

DNES - 9:16Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva SR apeluje na správne umývanie či dezinfekciu rúk, a to po každom návrate domov alebo do práce z vonkajšieho prostredia.

Bolesť hlavy, nevoľnosť a zvracanie? Pozor! Môže ísť o nebezpečný glioblastóm!

Bolesť hlavy, nevoľnosť a zvracanie? Pozor! Môže ísť o nebezpečný glioblastóm!

20:05 18.10.2020Zdravie

Hoci sa nevyskytuje často, glioblastóm je jedným z najagresívnejších druhov rakoviny. Ako vyzerajú jeho príznaky a aké sú možnosti liečby?

2 bezbolestné príznaky, ktoré sa dostavia niekoľko týždňov pred infarktom

2 bezbolestné príznaky, ktoré sa dostavia niekoľko týždňov pred infarktom

17:33 18.10.2020Zdravie

Väčšinou si pri infarkte spomenieme na bolesť hrude a ľavej časti tela, no zástava srdca môže prebiehať aj bezbolestne. Dva konkrétne príznaky sa zvyknú dostaviť aj niekoľko týždňov dopredu.

Farbenie vlasov a rakovina: Rizikové sú len tieto druhy, záleží aj na odtieni

Farbenie vlasov a rakovina: Rizikové sú len tieto druhy, záleží aj na odtieni

19:40 17.10.2020Zdravie

Produkty na farbenie vlasov nespôsobujú rakovinu, no existujú výnimky.