Najväčšie chyby pri príprave bolonskej omáčky: Toto Taliani nerobia
- 8:01 13.09.2020
- Svet

Je možné, že cestoviny s bolonskou omáčkou ste doteraz pripravovali nesprávne. Tradičný taliansky recept je totiž dosť odlišný od toho, ktorý pripravujeme v našich končinách.
Pri príprave špagiet sa často dopúšťame mnohých prehreškov a Taliani sa zhodujú na tom, že v iných krajinách ľudia nevedia správne pripraviť ani bolonskú omáčku. Zaujímavosťou je, že v Taliansku dokonca bolonskú omáčku podávajú k iným druhom cestovín, napríklad tagliatelle a špagety sa spopularizovali mimo Talianska.
Rovnako sa v ostatných krajinách praktizuje servírovanie omáčky na cestovinách namiesto toho, aby sa cestoviny miešali v omáčke. Častokrát ľudia pri varení bolonskej omáčky urobia viacero chýb, následkom čoho im vznikne skôr ragú. Taliansky šéfkuchár Gino D’Acampo vysvetlil niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať. Počas relácie This Morning sa podelil o niekoľko tipov, ako recept pripraviť talianskym spôsobom.
1. Nepoužívajte len jeden druh mäsa
Gino začína s nakrájanou cibuľou, zelerom a mrkvou na panvici s trochou olivového oleja a pritom upozorňuje na použité mäso. Šéfkuchár uviedol, že mnohí robia chybu v tom, že používajú mleté mäso len z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa.
To vám však neposkytne požadovanú textúru a chuť. Tradične sa podľa Gina používa zmes z hovädzieho a bravčového mäsa. Ako vysvetlil: "Dôvodom je, že bravčové mäso vám dodá tuk a chuť, hovädzie mäso vám dodá textúru."
Oba druhy mäsa v jednej mise premieša prstami, aby sa spojilo, pretože na horúcom oleji sa kúsky budú oddeľovať a nemusia byť potom dobre premiešané.
2. Nezabudnite na mlieko
Gino uviedol, že mlieko pomáha zjemniť mäso, vďaka čomu bude mať lepšiu textúru. Podľa Gina by ste tiež mali pridať trochu červeného vína a vývaru, aby ste zvýraznili chuť.
Nezabudnite víno poriadne povariť - ak tak neurobíte, vaša omáčka bude mať nepríjemne kyslú príchuť. Šéfkuchár uviedol:
„Povedzme si niečo o tekutine, ktorá ide do bolonskej omáčky - máme tam tri tekutiny.
Tekutina číslo 1 - víno. Najskôr budete musieť dať víno, pretože chcete, aby sa alkohol odparil a chuť zostala.
Tekutina číslo 2 - mlieko, plnotučné mlieko. Zjemňuje mäso.
Tekutina číslo 3 - slepačí vývar, hovädzí vývar alebo aký chcete."
3. Nepridávajte paradajky
V skutočnosti nemusíte do Bolonskej omáčky pridávať pradajky, pretože stačí pretlak. Gino povedal:
„Do tradičnej bolonskej omáčky by ste nikdy nemali dávať paradajky. Bolonská omáčka sa vyrába bez paradajok. Jediná vec, ktorú používajú, je paradajkový pretlak, čo je niečo úplne iné."
Pre dokonalú chuť je potrebné omáčku nechať tri hodiny bublať na veľmi malom ohni. Omáčku majte prikrytú a premiešajte ju každých 15 minút.
Po hodine a pol zložte pokrievku, aby ste omáčku zredukovali. Podávajte ju s cestovinami uvarenými al dente.
Video: Takto pripravuje bolonskú omáčku taliansky šéfkuchár

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI
Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať
Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!
Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.
Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení
Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.