• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

3 veci, ktoré vplývajú na intelekt dieťaťa ešte pred narodením

  • 18:59 27.08.2020
  • Bratislava
3 veci, ktoré vplývajú na intelekt dieťaťa ešte pred narodením

Diskusia o veku prvorodičiek priviedla vedcov k otázke, aké ďalšie faktory by mohli vplývať na intelekt dieťaťa. Dospeli k trom podstatným bodom.

Každý túži po zdravom dieťati. Až potom je pre budúcich rodičov dôležité to, aby bolo ich dieťa úspešné a inteligentné. Prečo ale neprispieť k múdrosti potomka ešte predtým, ako sa narodí? Na tieto 3 faktory treba dať pozor.

1. Vek rodičov

Bude to znieť zvláštne, ale každý novorodenec je akoby mutant. Deti majú asi 70 génových kombinácií, ktoré by sme nenašli u rodičov, pričom väčšinu z nich prenášajú spermie. Čím starší je otec dieťaťa, tým viac týchto mutácií dieťa dostane.

Počet mutácií u dieťaťa sa priamo spája s jeho rozumovými schopnosťami. Čím viac ich je, tým menej je pravdepodobné, že inteligenčný vývoj človeka bude prebiehať normálne. Čím starší je teda otec, tým horší vplyv to má na IQ dieťaťa.

U matky je to presne naopak – čím je staršia, tým je vyššia pravdepodobnosť, že vychová inteligentné dieťa. V tomto prípade o tom ani tak nerozhodujú gény, ako skôr sociálne zázemie. U starších žien sa totiž dá predpokladať, že budú vzdelanejšie, skúsenejšie, lepšie si budú uvedomovať svoje ciele a pravdepodobne nebudú vyhľadávať dobrodružstvá v takej miere, ako to vidno u mladších.

2. Obavy

Pre zdravý vývoj centrálnej nervovej sústavy je dôležité občas pociťovať aj stres, no netreba to preháňať. Výskum dokazuje, že u detí, ktorých matky počas tehotenstva pociťovali nízku až miernu úroveň stresu, bol ich intelektuálny a fyzický vývoj rýchlejší ako u detí, ktorých matky podliehali vysokej úrovni stresu.

3. Stres môže ovplyvniť aj povahu

Nesúvisí to priamo s intelektom dieťaťa, ale stres matky počas tehotenstva ovplyvňuje povahu jej bábätka. Tento koncept bol dlho prehliadaný, pretože sa považovalo za samozrejmosť, že povaha dieťaťa sa začne vyvíjať až po jeho narodení, no zmenili to vedci z Washingtonu.

50 tehotných žien sledovali počas toho, ako absolvovali Stroopov test, ktorý spôsobuje miernu úzkosť. U žien, ktoré pred vykonaním testu trpeli depresiou alebo úzkostnou poruchou, došlo v jeho priebehu k značnému zvýšeniu tepu.

Test preukázal, že v momente, keď sa zvýšil tep matky, rovnako reagovalo aj srdce plodu v maternici. To viedlo k zisteniu, že ak žena počas tehotenstva prekonáva dlhodobý stres, jej dieťa môže mať sklony k hyperaktivite.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, washington.edu, onlinelibrary.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.