Nežiaduci účinok konzumácie mrkvy, o ktorom by mal vedieť každý

Tento vedľajší účinok mrkvy si ľahko pomýlite s vážnym ochorením. Je preto dôležité o ňom vedieť.
Okrem odstraňovania mikróbov a škodlivín z tela má mrkva množstvo ďalších výhodných účinkov. Oddávna sa o nej hovorí, že dokáže zachovať zdravie očí v perfektnej forme. Okrem toho zmierňuje zápal, reguluje hladinu hormónov a podporuje činnosť pečene.
Mrkva tiež obsahuje množstvo betakaroténu, ktorý pomáha získať ideálny odtieň pokožky pri opaľovaní. Pozor! Všetkého veľa škodí, a tak je to aj pri mrkve. Viete, čo sa môže stať, ak jej zjete priveľa?
Potraviny bohaté na betakarotén v zásade telu nijako neškodia, no ak ich jete nadbytok, môže u vás dôjsť ku karotenóze. Hoci to znie hrozivo, nejde o žiadnu katastrofu – jediné, čo na sebe spozorujete, je doslova oranžová pokožka, ktorú si však môžete chybne interpretovať ako začínajúcu žltačku.
Oranžové a červené pigmenty v broskyniach, mangách, pomarančoch, tekviciach, sladkých zemiakoch a podobných plodinách hromadia množstvo betakaroténu v krvi, ktorý sa presúva najmä do oblastí s hrubšou pokožkou, ako sú ruky, kolená, lakte, chodidlá a záhyby nosa. Oranžové sfarbenie pokožky je viditeľné najmä u ľudí s bledšou kožou.
Karotenóza sa nevyskytuje často ani u ľudí, ktorí milujú ovocie a zeleninu. Zvyčajne k nej dochádza pri reštrikčných diétach, ktoré zvyšujú podiel ovocia a zeleniny s červenými, oranžovými a žltými pigmentmi (teda betakaroténu) v strave.
Telo bez betakaroténu nedokáže vytvárať vitamín A. Dospelým mužom sa preto odporúča denne zjesť aspoň 900 mikrogramov vitamínu A, ženám o niečo menej – 700 mikrogramov.
Jedna veľká mrkva obsahuje asi 6 miligramov betakaroténu. Ten sa v tele premení na 1.000 mikrogramov vitamínu A, ktorý bojuje aj proti srdcovým ochoreniam a podporuje zdravie pokožky. Na to, aby ste zoranžoveli, by ste po dobu niekoľkých týždňov museli jesť každý deň aspoň 120 až 300 mrkiev, ktoré by ste nemohli kombinovať s inou zložkou potravy.
Karotenóza primárne vzniká vplyvom oranžových, žltých a červených druhov ovocia a zeleniny, ale môžu ju spôsobiť aj inak sfarbené jedlá, ako je kapusta, špenát, kivi, špargľa alebo jablko. Ak budete dostatočne kombinovať tieto potraviny, oranžovej pokožky sa naozaj báť nemusíte.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.