• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
12°Bratislava

Nežiaduci účinok konzumácie mrkvy, o ktorom by mal vedieť každý

  • 19:36 24.07.2020
  • Bratislava
Nežiaduci účinok konzumácie mrkvy, o ktorom by mal vedieť každý

Tento vedľajší účinok mrkvy si ľahko pomýlite s vážnym ochorením. Je preto dôležité o ňom vedieť.

Okrem odstraňovania mikróbov a škodlivín z tela má mrkva množstvo ďalších výhodných účinkov. Oddávna sa o nej hovorí, že dokáže zachovať zdravie očí v perfektnej forme. Okrem toho zmierňuje zápal, reguluje hladinu hormónov a podporuje činnosť pečene.

Mrkva tiež obsahuje množstvo betakaroténu, ktorý pomáha získať ideálny odtieň pokožky pri opaľovaní. Pozor! Všetkého veľa škodí, a tak je to aj pri mrkve. Viete, čo sa môže stať, ak jej zjete priveľa?

Potraviny bohaté na betakarotén v zásade telu nijako neškodia, no ak ich jete nadbytok, môže u vás dôjsť ku karotenóze. Hoci to znie hrozivo, nejde o žiadnu katastrofu – jediné, čo na sebe spozorujete, je doslova oranžová pokožka, ktorú si však môžete chybne interpretovať ako začínajúcu žltačku.

Oranžové a červené pigmenty v broskyniach, mangách, pomarančoch, tekviciach, sladkých zemiakoch a podobných plodinách hromadia množstvo betakaroténu v krvi, ktorý sa presúva najmä do oblastí s hrubšou pokožkou, ako sú ruky, kolená, lakte, chodidlá a záhyby nosa. Oranžové sfarbenie pokožky je viditeľné najmä u ľudí s bledšou kožou.

Karotenóza sa nevyskytuje často ani u ľudí, ktorí milujú ovocie a zeleninu. Zvyčajne k nej dochádza pri reštrikčných diétach, ktoré zvyšujú podiel ovocia a zeleniny s červenými, oranžovými a žltými pigmentmi (teda betakaroténu) v strave.

Telo bez betakaroténu nedokáže vytvárať vitamín A. Dospelým mužom sa preto odporúča denne zjesť aspoň 900 mikrogramov vitamínu A, ženám o niečo menej – 700 mikrogramov.

Jedna veľká mrkva obsahuje asi 6 miligramov betakaroténu. Ten sa v tele premení na 1.000 mikrogramov vitamínu A, ktorý bojuje aj proti srdcovým ochoreniam a podporuje zdravie pokožky. Na to, aby ste zoranžoveli, by ste po dobu niekoľkých týždňov museli jesť každý deň aspoň 120 až 300 mrkiev, ktoré by ste nemohli kombinovať s inou zložkou potravy.

Karotenóza primárne vzniká vplyvom oranžových, žltých a červených druhov ovocia a zeleniny, ale môžu ju spôsobiť aj inak sfarbené jedlá, ako je kapusta, špenát, kivi, špargľa alebo jablko. Ak budete dostatočne kombinovať tieto potraviny, oranžovej pokožky sa naozaj báť nemusíte.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

VČERA - 19:14Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

VČERA - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.