• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
16°Bratislava

Tieto dva nápoje výrazne znižujú riziko demencie

  • 20:14 11.06.2020
  • Chicago
Tieto dva nápoje výrazne znižujú riziko demencie

Riziko nástupu demencie môžete znížiť až o polovicu, ak si pravidelne doprajete tieto nápoje.

Štúdia ukázala, že pitie čaju a červeného vína môže znížiť riziko demencie. Podľa vedcov vás pred následkami Alzheimerovej choroby môže chrániť aj kel kučeravý.

Tieto potraviny sú bohaté na chemikálie nazývané flavonoly a poskytujú aj iné výživné látky na podporu zdravia mozgu.

Vedci z Rush University v Chicagu sledovali po dobu 12 rokov viac ako 900 starších ľudí a ich stravu.

Tí, ktorí konzumovali najviac flavonolov - z približne jednej šálky čierneho čaju denne - mali o polovicu nižšie riziko Alzheimerovej choroby.

Olivový olej, hrušky, pomaranče a brokolica boli zaradené tiež medzi potraviny, ktoré sa osvedčili pri ochrane pred demenciou.

Vedúci autor štúdie Thomas Holland povedal:

„Na potvrdenie týchto výsledkov je potrebný ďalší výskum, sú to však sľubné zistenia. Jesť viac ovocia a zeleniny a piť viac čaju by mohlo byť pre ľudí pomerne lacným a ľahkým spôsobom, ako pomôcť zabrániť demencii z Alzheimerovej choroby.

S narastajúcou staršou populáciou na celom svete by akékoľvek zníženie počtu ľudí s touto devastujúcou chorobou alebo jej oneskorenie o niekoľko rokov mohlo mať obrovský prínos pre verejné zdravie.“

V prvej analýze tohto druhu sa flavonoly rozdelili na štyri rôzne typy - kaempferol, izorhamnetín, myricetín a kvercetín.

Najmä kaempferol, ktorý sa nachádza v listovej zelenej zelenine, ako je špenát, kel kučeravý a tiež v brokolici a v čaji, znížil riziko demencie o 51%.

Strava s izorhamnetínom, ktorý sa nachádza v olivovom oleji, červenom víne, hruškách a paradajkovej omáčke znížila riziko o 38 percent.

Podobný úspech mala aj strava s myricetínom, ktorý sa nachádza v čaji, kele kučeravom, pomarančoch, paradajkách a červenom víne.

Kvercetín, nájdený v jablkách, nemal žiadny účinok.

V štúdii uverejnenej v časopise Neurology vypĺňalo každý rok 921 ľudí s priemerným vekom 81 rokov dotazník o tom, ako často jedli určité potraviny. Sledovali ich 6-12 rokov s pravidelnými ročnými kontrolami, pričom u 220 pacientov sa neskôr vyvinula Alzheimerova choroba.

Tí, ktorí konzumovali najviac flavonolov - 15,3 miligramov za deň (približne toľko sa nachádza v šálke čierneho čaju) - mali o polovicu menšie riziko Alzheimerovej choroby. Tieto výsledky sa potvrdili aj zohľadnení genetických dispozícií a demografických faktorov a faktorov životného štýlu.

Zdroj: Info.sk, TM, neurology.org, nhs.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.