Tieto raňajkové jedlá dokážu oslabiť vašu pozornosť

Po zjedení takýchto jedál je pozornosť človeka oslabená ešte niekoľko ďalších hodín. Pred prácou si ich preto radšej nedávajte.
Veda našla ďalší dôkaz o tom, že mozog a zdravie čriev spolu úzko súvisia. Ako totiž tvrdí výskum publikovaný v The American Journal of Clinical Nutrition, jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov dokážu ovplyvniť pozornosť, a to dokonca aj niekoľko hodín po ich konzumácii.
Nasýtené tuky a ich dopad na organizmus
Experti a zdravotnícke organizácie sa dodnes nevedia zhodnúť na množstve nasýtených tukov, aké by mal človek denne skonzumovať, a nejasná je aj ich prospešnosť pre organizmus. Lúč svetla vrhol do nejasnosti súhrnný výskum z roku 2018, podľa ktorého „nahradením nasýtených tukov polynenasýtenými tukmi (vrátane rastlinných olejov) klesá riziko ischemickej choroby srdca, ale nie keď ako náhradná živina slúžia sacharidy.“
Existuje tiež množstvo výskumov, ktoré potvrdzujú prepojenie zdravia čriev a žalúdka s mozgom.
Vedci sa najnovšie pozreli na následky nasýtených tukov na krátkodobú úroveň koncentrácie. Pomohli im pritom údaje z ďalšej publikácie, v ktorej sa hodnotil vplyv nasýtených tukov na zápal a únavu u onkologických pacientiek.
Každá z 51 účastníčok najprv podstúpila test výkonnosti, v ktorom sa hodnotila jej koncentrácia, dlhodobá pozornosť a reakčný čas. Každá žena potom zjedla jeden z dvoch variantov kombinácie morčacej šunky, vajec, sušienok a omáčky. Jeden variant bol pripravený pomocou nasýtených tukov, tá druhá zas obsahovala slnečnicový olej, ktorý ich veľa neobsahuje.
Po piatich hodinách účastníčky podstúpili ďalší test na zmeranie koncentrácie. Ten sa opakoval aj po 1-4 týždňoch, pričom predtým zjedli druhý variant jedla.
Pred samotným dňom testovania ženy zjedli tri štandardné porcie jedla, pričom 12 hodín pred testom už nič nejedli.
Oslabenie kognitívnych schopností
Výsledky testovania odhalili, že ženy, ktoré pred testovaním jedli jedlo s vysokým obsahom nasýtených tukov, dosiahli oveľa horšie výsledky ako tie, ktoré jedli jedlo s nízkym obsahom týchto tukov.
Keďže obidve jedlá obsahovali vysokú dávku tukov, ak by sme jedlo s nasýtenými tukmi porovnali s jedlom s nízkym obsahom tukov, rozdiely by podľa autorky výskumu Annelise Madisonovej zo Štátnej univerzity v Ohiu bol ešte väčší.
Štúdia síce neposkytla jednoznačnú odpoveď na otázku, prečo nasýtené tuky negatívne vplývajú na kognitívne funkcie, no jej autorka sa domnieva, že tieto jedlá podporujú vznik zápalu, čo by tiež mohlo mať dopad na činnosť mozgu.
Jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov:
- mlieko a biela čokoláda, koláče, pudingy a sušienky
- jemné pečivo
- tučné mäso, napríklad teľacie
- spracované mäso, napríklad párky, slanina, klobásy
- maslo, ghee, margarín, husacia masť
- kokosový a palmový olej
- plnotučné mliečne výrobky, napríklad smotana, mlieko, jogurt a syr

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.