• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Preberá si vaše dieťa v jedle? Chybu hľadajte v sebe!

  • 20:41 30.05.2020
  • Michigan
Preberá si vaše dieťa v jedle? Chybu hľadajte v sebe!

Ak je vaše dieťa za stolom prieberčivé a odmieta jesť niektoré jedlá, pozrite sa najprv na to, v čom zlyhal váš štýl výchovy.

Niektoré deti pri pohľade na brokolicu držia protestnú hladovku, iné s ňou zas nemajú problém. Ako sa však ukázalo, rozdiel nie je v povahe, ale vo výchove.

V minulosti sa preberanie jedla u detí považovalo za počiatočné známky poruchy prijímania potravy. Nová štúdia to však nevidí tak čierno, a prieberčivé deti označuje len za výsledok príliš prísnej výchovy.

Podľa výskumu publikovaného v medzinárodne uznávanom žurnále Pediatrics rodičia, ktorí deťom zakazujú jesť jedlá, ktoré by chceli, alebo im naopak prikazujú jesť určité jedlá, môžu očakávať, že ich dieťa si pravdepodobne samé začne v jedle preberať. Platí to aj naopak – deti, ktoré pri jedení nemuseli dodržiavať prísne pravidlá, si neskôr preberajú len málo.

Vedci zo Spojených štátov sledovali viac ako 300 párov rodičov a detí v domácnostiach s príjmom rovnakým alebo nižším ako je v USA považované za hranicu chudoby – teda 25.000 amerických dolárov ročne na štvorčlennú rodinu.

Štúdia trvala niekoľko rokov, počas ktorých rodičia niekoľkokrát opísali zmeny v stravovacích návykoch svojho dieťaťa. Deti potom rozdelili do troch skupín – prieberčivé, mierne prieberčivé a neprieberčivé. Asi 15 percent z nich spadlo do prvej kategórie, pričom tieto deti odmietali jesť zeleninu alebo nové recepty.

„Táto štúdia je unikátna vďaka tomu, že sme dokázali sledovať takéto správanie v priebehu dlhšieho času,“ uviedla autorka Megan Peschová, ktorá pracuje ako vývojová a behaviorálna pediatrička v Detskej nemocnici CS Mott v Michigane, pre CNN.

Jedným z hlavných výkričníkov, na ktoré štúdia poukazuje, je to, že správanie prieberčivých detí sa počas trvania štúdie nezmenilo. To, či sa takéto správanie môže zmeniť v budúcnosti, je podľa Peschovej predmetom ďalších výskumov.

Podľa výskumníkov nenávisť detí voči určitým jedlám pramení aj zo spomienok na to, že im nechutili, alebo z hádok s rodičmi kvôli nedojedeným zvyškom.

„Nenúťte deti dojesť jedlo,“ radí Peschová rodičom. „Nenúťte ich sedieť za stolom, kým nezjedia celý chod. A vyhnite sa vydieraniu.“ Podľa odborníčky by ste napríklad deťom nemali sľubovať zmrzlinu, ak zvládnu zjesť fazuľu alebo niečo iné, čo im inak nechutí.

Vyššia miera prieberčivosti pri jedení bola tiež zaznamenaná u emocionálne nevyrovnaných detí a u detí náchylných na prudké zmeny nálad a podráždenosť. „Niektoré deti sú za každých okolností pozornejšie a nervóznejšie,“ hovorí Peschová. „Rodičia by sa v tomto prípade nemali obviňovať. U niektorých detí ich prieberčivosť jednoducho nezmeníte.“

Je samozrejmé, že deťom by ste v rámci stravovania nemali neustále ustupovať. Podľa odborníkov je zdravé ich povzbudzovať do jedenia väčšieho množstva zeleniny a ovocia, ktoré zvyknú byť najväčším problémom.

„Môže to chvíľu trvať, kým začnú tolerovať tieto potraviny na tanieri, alebo kým z nich trochu zjedia. Napriek tomu by ste sa nemali prestať snažiť,“ dodáva Peschová.

Zdroj: Info.sk, DP, aappublications.org, nypost.com, cnn.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.