• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

7 chýb pri výchove, ktorými ničíte mentálne zdravie dieťaťa

  • 19:48 26.05.2020
  • Bratislava
7 chýb pri výchove, ktorými ničíte mentálne zdravie dieťaťa

Rodičia by mali robiť všetko preto, aby ich dieťa malo nielen fyzické, ale aj mentálne pohodlie za každých okolností. Týmto chybám pri výchove sa preto treba vyhýbať.

Sami viete, že svet dneška je mimoriadne stresujúci a fyzicky aj psychicky vyčerpávajúci. Všetok ten stres sa pritom neodráža len na vašej nálade, ale aj na psychike vašich detí.

Psychicky silné a odolné deti dokážu samostatne riešiť všetky problémy, a podľa mnohých štúdií sú dokonca aktívnejšie v škole a budúcom zamestnaní.

Je preto dôležité dbať nielen o pevné fyzické zdravie dieťaťa, ale aj o jeho psychiku. To si však vyžaduje, aby sa rodičia vyhýbali týmto častým chybám:

1. Zľahčujete jeho pocity

Deti potrebujú vedieť, že je zdravé prejavovať svoje pocity a rozprávať sa o nich. Keď dieťaťu poviete „nebuď z toho taký/á smutný/á“ alebo „o nič nejde“, dávate mu nechtiac najavo, že na citoch nezáleží a tie zlé treba potlačiť.

Ak sa vaše dieťa bojí napríklad počas búrky, vysvetlite mu, že chápete jeho pocity a opýtajte sa, čo by mu pomohlo prekonať strach. Takto sa deti učia samostatne zvládať emocionálne náročné situácie.

Cieľom je pomôcť deťom samostatne sa dopracovať k zlepšeniu negatívnej situácie.

2. Chránite ho pred neúspechom

Rodičia sa neradi pozerajú na dieťa, ktoré si nevie poradiť s výzvou, akú by hravo zvládli zaňho. Ak teda riešite väčšinu domácich úloh z predmetu, ktorý mu nejde, spomeňte si na to, že v škole nad ním nebudete stáť, keď bude písať diktát či písomku.

Zlyhanie je veľká súčasť úspechu, a ako dospelým sa vám to pravdepodobne už stihlo niekoľkokrát osvedčiť. Ak dieťa nezíska príležitosť poučiť sa z neúspechu, nikdy si nevybuduje vytrvalosť v dosahovaní dlhodobých cieľov.

3. Príliš ho rozmaznávate

Deti milujú hračky a rodičia sa zas radi pozerajú na radosť na ich tvárach, keď hračku dostanú. Výskumy však dokazujú, že ak dáte deťom všetko, po čom túžia, oslabíte tým ich disciplínu.

Deti by ste mali od raného veku viesť k tomu, že môžu dosiahnuť všetko, po čom túžia, ak o to zabojujú. Stačí ich to naučiť pomocou každodenných drobností – napríklad im dovoľte pozerať televízor až keď si urobia domáce úlohy alebo im zvýšte vreckové, ak doma poupratujú.

4. Očakávate dokonalosť

Je prirodzené, že pre svoje dieťa chcete to najlepšie a rovnaké ciele očakávate aj od neho, no svet takto jednoducho nefunguje. Ak latku nastavíte príliš vysoko, u dieťaťa môže po čase dôjsť k poklesu sebavedomia.

Psychicky odolné deti vám vyrastú vtedy, keď im nastavíte realistické ciele. Ak ich aj deti nesplnia, netreba ich za to príliš kritizovať – skôr sa poučia z vlastných chýb.

5. Vždy sa staráte o ich pohodlie

Deti sú zvlášť v mladšom veku prieberčivé, a preto je veľa zážitkov a skúseností, s ktorými prídu do kontaktu, a nemusia sa im páčiť. Môže ísť o nové jedlá, nových známych, nový koníček alebo sťahovanie.

Namiesto toho, aby ste podľahli detským protestom, skúste svoje deti povzbudzovať do nových vecí. Keďže začiatky bývajú najťažšie, neváhajte ich aj aktívne podporiť. Po prvých krokoch si uvedomia, že to v skutočnosti nie je také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá, čo ich povzbudí aj do budúcna.

6. Nestanovujete mantinely

Zo svojich detí síce chcete vychovať zodpovedných ľudí schopných samostatného rozhodovania, no na druhej strane je potrebné, aby vedeli, kto je doma šéf. Dohliadnite napríklad na to, aby sa mladšie deti vracali domov vždy v presne stanovený čas.

Mentálne silné deti majú rodičov, ktorí chápu dôležitosť hraníc a konzistentnosti. Príliš časté vyjednávanie môže viesť k nepríjemným nezhodám.

7. Nedoprajete si čas sami pre seba

Čím sme starší, tým je pre nás ťažšie pridržiavať sa zdravých zvyklostí. Starostlivosťou o vlastné telo však zároveň inšpirujete deti k zdravšiemu životnému štýlu, a preto ich tiež môžete zapojiť do zdravého stravovania, cvičenia a koníčkov.

Pred deťmi by ste sa tiež nemali báť hovoriť o strese, no robte to opatrne. Ak ste napríklad mali ťažký deň v práci, oznámte im, že teraz si musíte odpočinúť pri čaji a knihe. Nie je to vždy jednoduché, no aj takto dieťa naučíte pracovať s vlastnými ťažkosťami.

Zdroj: Info.sk, DP, cnbc.com, sciencedirect.com, heysigmund.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

DNES - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

DNES - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.