• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

6 trikov, ako dosiahnuť, aby deti jedli menej sladkostí

  • 18:30 17.01.2018
  • Londýn
6 trikov, ako dosiahnuť, aby deti jedli menej sladkostí

Jednoduchý spôsob, ako zariadiť, aby v strave detí nebolo toľko cukru.

Deti zbožňujú maškrty, všetkého však veľa škodí. Podľa dát, na ktoré sa odvoláva portál Conversation, skonzumujú za rok až 10 kg cukru. Väčšina z neho sa pritom ukrýva v sladených nápojoch alebo sladkých dobrotách.

6 osvedčených trikov, ktoré zaberajú

Nová kampaň ministerstva zdravotníctva v Spojenom kráľovstve Public Health England vyzýva rodičov, aby obmedzili sladké maškrty detí na dve denne, pričom by nemala každá z nich presiahnuť 100 kalórií. Každý rodič však veľmi dobre vie, že dieťa len tak sladkosť za zdravý kaleráb či mrkvu nevymení. Existuje však niekoľko trikov, ako to dokázať celkom jednoducho.

Jedzte zdravo ako rodina

Deti si berú príklad z toho, čo vidia u dospelých. Aj v oblasti stravovania by ste pre ne mali byť vzorom. Zdravé stravovacie návyky najľahšie nadobudnú vtedy, ak sa ich budete držať aj vy a uvidia, že všetci v rodine sa stravujú zdravo.

Zapojte kreativitu

Aj zo zdravého jedla sa dá vyčarovať niečo, čo dieťa zaujme a bude to vyzerať lákavo. Inšpirácie nájdete aj na internete. Trik spočíva v tom, že by ste mali skombinovať pestré farby a zároveň chute, ktoré má dieťa obľúbené, s novými zaujímavými chuťami.

Rozmanitosť

Rôzne možnosti zdravého jedla rovnako pomôžu deti zaujať viac. Pripravte rôzne možnosti a dajte deťom na výber, aby cítili možnosť voľby. Nemusí ísť o nič zložité, skombinujte oriešky s hrozienkami alebo biely jogurt a čerstvé jahody.

Nezakazujte, ale kontrolujte

Zakázané ovocie chutí najlepšie, hovorí sa. Výskum dokázal, že zakazovanie potravín ich robí pre deti ešte lákavejšie. Keď si dá dieťa príležitostne čokoládovú tyčinku či sušienky, jeho stravovanie návyky to neohrozí. Pravidlo č. 1 znie: Snažte sa nemať doma zásoby sladkostí. Nenúkajte ich deťom, ak ich nepožadujú a obmedzte množstvo sladkostí, ktoré im doprajete, keď si ich pýtajú.

Deti by však mali pochopiť, prečo im nechceli dovoliť veľké množstvo sladkostí. Vysvetlite im, prečo je pre ich zdravie dôležité obmedziť ich množstvo. Funguje to lepšie, ako zákazy.

Premýšľajte o tom, čo im dávate

Veľké množstvo cukru sa ukrýva aj v jedlách, ktoré deťom servírujete. Na to, aby ste znížili príjem cukru v ich strave, zvážte, či im nenúkate zbytočne sladké raňajky a po jedle priveľa dezertov.

Nahraďte sladené nápoje

V sladených nápojoch sa často ukrýva množstvo cukru, ktoré by sa dalo prirovnať až k niekoľkým lyžičkám či kockám cukru. Deťom sa možno nepozdáva pitie čistej vody, ale skúste do nej pridať pomaranč alebo citrón na ochutenie, prípadne pripravte čaj z mäty alebo sušených jahôd.

Zdroj: Info.sk, IB, theconversation.com, nhs.uk, gov.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?