• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 7.5.2025Meniny má Monika
14°Bratislava

Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

  • 20:09 09.05.2020
  • Bratislava
Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

Štúdia zistila, že tieto potraviny znižujú riziko predčasnej smrti o 10 percent.

Častá konzumácia fermentovanej sóje môže znížiť riziko srdcových chorôb a pomôže vám žiť dlhšie. Štúdia v Japonsku zistila, že vyšší príjem natto a miso, produktov z fermentovaných sójových bôbov, znižuje riziko predčasnej smrti o 10 percent.

Častejšia konzumácia týchto fermentovaných sójových potravín bola spojená s dlhšou životnosťou. Vedci však nenašli dôkazy o tom, že by iné druhy sójových výrobkov vrátane tofu zvyšovali priemernú dĺžku života ľudí.

Miso je pasta, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov fermentovaných hubou Aspergillus oryzae a natto sú uvarené bôby fermentované s Bacillus subtilis.

Na snímke polievka s Miso, Foto: Pixabay.com

V posledných rokoch sa sójová strava teší veľkej popularite, najmä medzi vegetariánmi, kvôli jej zdravotným výhodám. Sójové výrobky sú zdrojom bielkovín, nenasýtených tukov, vlákniny, rôznych vitamínov a minerálov.

Obsahujú antioxidanty, ako sú izoflavóny, ktoré preukázateľne znižujú návaly horúčavy u žien po menopauze, znižujú hladinu LDL cholesterolu a zápaly spojené s obezitou.

V Japonsku sa konzumuje množstvo sójových potravín, ako je tofu, natto a miso. Preto sa japonský výskumný tím pokúsil zistiť, aké konkrétne účinky môžu mať sójové jedlá na zdravie. Zamerali sa na to, či existuje súvislosť medzi rôznymi sójovými výrobkami a smrťou z akejkoľvek príčiny.

Štúdie publikovanej v časopise British Medical Journal sa zúčastnilo 93 000 dospelých Japoncov, ktorých sledovali 15 rokov. Výsledky ukázali, že muži a ženy, ktorí mali v strave vysoké množstvo natto a miso, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Okrem toho tí, ktorí konzumovali natto, mali nižšiu mieru úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Dôvodom, prečo majú fermentované sójové výrobky priaznivé účinky na zdravie v porovnaní s nefermentovanými, je ich vyšší podiel draslíku, vlákniny a bioaktívnych zložiek, ako sú fytosteroly a izoflavóny.

Autori dospeli k záveru:

„V tejto veľkej prospektívnej štúdii vykonanej v Japonsku s vysokou mierou spotreby sóje sa nezistila žiadna významná súvislosť medzi celkovým príjmom sójových výrobkov a všetkými príčinami úmrtnosti.

Na druhú stranu, vyšší príjem fermentovaných sójových výrobkov (natto a miso) bol spojený s nižším rizikom úmrtnosti. “

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

DNES - 7:07Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

VČERA - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.