Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

Štúdia zistila, že tieto potraviny znižujú riziko predčasnej smrti o 10 percent.
Častá konzumácia fermentovanej sóje môže znížiť riziko srdcových chorôb a pomôže vám žiť dlhšie. Štúdia v Japonsku zistila, že vyšší príjem natto a miso, produktov z fermentovaných sójových bôbov, znižuje riziko predčasnej smrti o 10 percent.
Častejšia konzumácia týchto fermentovaných sójových potravín bola spojená s dlhšou životnosťou. Vedci však nenašli dôkazy o tom, že by iné druhy sójových výrobkov vrátane tofu zvyšovali priemernú dĺžku života ľudí.
Miso je pasta, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov fermentovaných hubou Aspergillus oryzae a natto sú uvarené bôby fermentované s Bacillus subtilis.
Na snímke polievka s Miso, Foto: Pixabay.com
V posledných rokoch sa sójová strava teší veľkej popularite, najmä medzi vegetariánmi, kvôli jej zdravotným výhodám. Sójové výrobky sú zdrojom bielkovín, nenasýtených tukov, vlákniny, rôznych vitamínov a minerálov.
Obsahujú antioxidanty, ako sú izoflavóny, ktoré preukázateľne znižujú návaly horúčavy u žien po menopauze, znižujú hladinu LDL cholesterolu a zápaly spojené s obezitou.
V Japonsku sa konzumuje množstvo sójových potravín, ako je tofu, natto a miso. Preto sa japonský výskumný tím pokúsil zistiť, aké konkrétne účinky môžu mať sójové jedlá na zdravie. Zamerali sa na to, či existuje súvislosť medzi rôznymi sójovými výrobkami a smrťou z akejkoľvek príčiny.
Štúdie publikovanej v časopise British Medical Journal sa zúčastnilo 93 000 dospelých Japoncov, ktorých sledovali 15 rokov. Výsledky ukázali, že muži a ženy, ktorí mali v strave vysoké množstvo natto a miso, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Okrem toho tí, ktorí konzumovali natto, mali nižšiu mieru úmrtia na kardiovaskulárne choroby.
Dôvodom, prečo majú fermentované sójové výrobky priaznivé účinky na zdravie v porovnaní s nefermentovanými, je ich vyšší podiel draslíku, vlákniny a bioaktívnych zložiek, ako sú fytosteroly a izoflavóny.
Autori dospeli k záveru:
„V tejto veľkej prospektívnej štúdii vykonanej v Japonsku s vysokou mierou spotreby sóje sa nezistila žiadna významná súvislosť medzi celkovým príjmom sójových výrobkov a všetkými príčinami úmrtnosti.
Na druhú stranu, vyšší príjem fermentovaných sójových výrobkov (natto a miso) bol spojený s nižším rizikom úmrtnosti. “

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.