• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Aj vám sa zdá, že vás viac ako inokedy prenasledujú živé sny? Vieme, čo je za tým

  • 20:01 18.04.2020
  • Svet
Aj vám sa zdá, že vás viac ako inokedy prenasledujú živé sny? Vieme, čo je za tým

Ak sa v poslednom čase budíte so spomienkou na nie vždy desivý, no jednoznačne bizarný sen, nie ste v tom sami. Vieme, čo treba robiť, aby ste skrotili svoje spánkové fantázie.

Neradi to hovoríme, no aj tento článok sa nezaobíde bez zmienky o koronavíruse. Ten v súčasnosti valcuje zdravotné systémy snáď všetkých krajín na svete a v mnohých vzbudzuje strach aj pre finančné straty.

Koronavírus ale nie je problém len tých, ktorí sa ním nakazia. Verejne dostupná stránka I Dream of Covid ponúka užívateľom z celého sveta možnosť podeliť sa s verejnosťou o sen, aký sa im tejto noci prisnil. Doterajšie príspevky sú zmesou bizarností, aké by ste „ani vo sne nečakali“.

„Práve som sa zobudil zo sna, v ktorom vynašli vakcínu na koronavírus, ale nebolo jej dosť pre každého,“ hovorí jeden z príspevkov, ktoré sa nesú vo vážnejšom duchu. „A ja som mal rozhodnúť, kto ju bude môcť využiť, a kto bude musieť zomrieť.“

Za vznikom stránky stojí Erin Gravleyová, ktorá podnikla svoj plán 10 dní po tom, ako začali platiť karanténne opatrenia v sanfranciskej časti Bay Area (Kalifornia), a jej sa prisnil sen o sociálnom odstupe.

„Žijeme v mimoriadne nepredvídateľnej dobe,“ uviedla na svojom blogu Gravleyová. „Bola som zvedavá, ako sa neistota dneška prenáša do snov ostatných.“

Američanka nie je jediná, kto si všimol spojitosť medzi koronavírusom a nepríjemnými snami. Analýzu snov súvisiacich s koronavírusom podnikla aj profesorka psychológie Deirdre Barrettová, ktorej sa zatiaľ podarilo zozbierať okolo 50 nočných zážitkov rôznych ľudí. Mnohé z nich sa týkali hmyzu, chorých ľudí a hnijúceho mäsa.

„Vždy hovorím, že sny sú len myšlienky v inom biochemickom stave, a myslím si, že aj v snoch sa stále trápime s rovnakými problémami, aké nás trápia pri vedomí,“ prezradila Barrettová časopisu Vice.

Existuje niekoľko teórií, ktoré sa pokúšajú vysvetliť zmenu podvedomých myšlienok množstva ľudí vplyvom súčasnej pandémie.

Teória kontinuity napríklad hovorí o tom, že sny sú odrazom toho, čo robíte, a na čo myslíte, kým bdiete.

„Ak z pandémie do určitej miery pociťujeme stres, alebo sa bojíme o prácu či rodinu, tak je normálne, že sa tieto myšlienky premietnu aj do sveta snov,“ uviedol pre časopis Vox psychológ Dylan Selterman, ktorý to zažil na vlastnej koži.

„Mne aj mojej manželke sa už snívalo o sociálnom odstupe,“ hovorí Selterman. K lucidným snom tiež vedie prežitie traumy. Svedčí o tom aj zistenie vedcov, ktorí mapovali sny Američanov po teroristickom útoku na newyorské dvojičky. Napriek tomu, že nikto z nich nebol pri tragédii prítomný, ani sa ho osobne netýkala, mnohých dlhšie trápili sny o havarovaných lietadlách.

Ako si dožičiť pokojný spánok

Držte sa rutiny – dnes je to ťažšie ako inokedy, ale štruktúra je pre usporiadaný život nevyhnutná. Popoludní sa vyhnite kofeínu, jedzte v pravidelných intervaloch a počas dňa sa nebojte vyjsť von na slnko.

Nepracujte z postele – ak pracujete z domu, pre prácu si vyhraďte miesto, ktoré je fyzicky oddelené od spálne. Fyzická hranica je signál pre mozog, ktorý vie pomocou nej určiť, kedy je čas na spánok a kedy na prácu.

Pred spánkom si oddýchnite – predtým, ako si ľahnete do postele, si dožičte aspoň hodinu pokoja. Do svojho oddychu ale nezahŕňajte mobil či laptop, pretože modré svetlo z nich redukuje melatonín, bez ktorého môžete o pokojnom spánku len snívať. A možno ani to nie.

Zdroj: Info.sk, DP, idreamofcovid.com, nypost.com, vice.com, vox.com, reuters.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.