Táto zložka v ústnej vode prispieva k vzniku zubných kazov

Ústne vody s obsahom tejto látky vás síce zbavia baktérií, no môžu tiež ohroziť zdravie ďasien a zubov.
Ústnu vodu všetci používame preto, aby nás zbavila baktérií, ktoré nie sme schopní odstrániť zubnou kefkou a pastou. Jedna ingrediencia v niektorých ústnych vodách ale môže mať účinok, ktorý by sa nepáčil žiadnemu jej užívateľovi – vznik zubných kazov.
Ide o látku s názvom chlórhexidín, ktorá zanecháva zuby v stave, keď sú náchylnejšie na vznik zubného kazu.
O chlórhexidíne sa hovorí ako o antibakteriálnom činiteli, čo je však pravda len v niektorých prípadoch. Podľa najnovších zistení táto látka prispieva k narušeniu mikrobiómu v ústach, čo má za následok premnoženie baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu, a teda kyslejšie sliny.
Sliny zohrávajú kľúčovú rolu pri udržiavaní neutrálneho pH v ústach, preto ak dôjde k zmene ich zásaditosti, doplatí na to zdravie ďasien a zubov.
„Neexistuje veľa materiálov a poznatkov o používaní týchto produktov,“ hovorí dietetik Raul Bescos z Plymouthskej univerzity (Veľká Británia). „Ústne vody s obsahom chlórhexidínu sa používajú vo veľkom, ale výskum sa sústredí len na malé množstvo baktérií, ktoré sa spájajú len s niekoľkými druhmi ochorení ústnej dutiny, a väčšina z nich bola vykonaná in vitro.“
36 zdravých účastníkov v rámci novej štúdie dostalo placebo ústnu vodu, ktorou si mali preplachovať ústa dvakrát denne po jednu minútu. Po siedmych dňoch im vymenili placebo za ústnu vodu s obsahom chlórhexidínu, a tú používali ďalší týždeň.
Po dvoch týždňoch účastníkom preverili množstvo a druhy baktérií prítomné v ústach. Takisto im zmerali pH a analyzovali vzorky slín a koncentráciu neutralizujúcich kyselín, kyseliny mliečnej, glukózy, dusičnanu a dusitanu.
Zistilo sa, že používanie ústnej vody s obsahom chlórhexidínu okrem zníženia mikrobiálnej diverzity a zvýšenia kyslosti v ústnej dutine takisto znižuje schopnosť slín neutralizovať pH.
„V minulosti sme značne podcenili rôznorodosť ústneho mikrobiómu a dôležitosť ústnych baktérií,“ hovorí biomedička Louise Balfieldová z Plymouthskej univerzity. „Tradične sa predpokladá, že baktérie sú škodlivé a spôsobujú vznik ochorení. Teraz ale vieme, že väčšina baktérií – či už v ústach alebo črevách – je potrebná pre udržanie ľudského zdravia.“
Keďže nie je zrejmé, či používanie ústnej vody s obsahom chlórhexidínu priamo vedie k častejšiemu výskytu ústnych ochorení, vedci vyzývajú na vykonanie ďalších testov, ktoré by to ozrejmili.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.