Tento druh orechov pozitívne ovplyvňuje črevné baktérie

Potravina, ktorá živí baktérie v čreve, prispieva aj k zdraviu srdca.
Pridanie vlašských orechov do vašej každodennej stravy môže posilniť špecifické baktérie, ktoré môžu zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.
Vlašské orechy sú vynikajúcim zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je omega-3 esenciálna mastná kyselina.
Vlašské orechy sú nielen chutné občerstvenie, ale nová štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition naznačuje, že môžu prosievať črevám a srdcu.
Spoluautorka štúdie Kristina Petersenová uviedla: „Nahradenie zvyčajného občerstvenia - najmä ak ide o nezdravé občerstvenie - vlašskými orechmi je malá zmena, ktorú môžete urobiť pre zlepšenie svojho stravovania.“
Petersenová odporúča zjesť 50 až 100 gramov vlašských orechov denne ako súčasť zdravej výživy. Toto množstvo postačí na zlepšenie zdravia čriev a zníženie rizika srdcových chorôb.
Predchádzajúce štúdie zistili, že strava pozostávajúca z menšieho množstva nasýtených tukov v kombinácii s vlašskými orechmi prospieva srdcu znížením rizikových faktorov, ako je vysoký krvný tlak a zlý cholesterol.
Kardiovaskulárne zdravotné prínosy vlašských orechov môžu súvisieť so zmenami baktérií, ktoré žijú v gastrointestinálnom trakte.
Spoluautorka štúdie Penny Kris-Etherton vysvetlila, že okrem faktorov, ako sú lipidy a lipoproteíny, sa chceli pozrieť aj na zdravie čriev. „Chceli sme tiež zistiť, či zmeny v zdraví čriev konzumáciou vlašských orechov súvisia so zlepšením rizikových faktorov srdcovej choroby,“ dodala.
Štúdia zistila, že 6-týždňový stravovací režim obsahujúci 57 až 99 gramov vlašských orechov denne posilnil prospešné baktérie, ako sú Roseburia, Eubacterium accens, Lachnospiraceae a Butyricicoccus.
Petersenová uviedla:
„Strava s vlašskými orechmi obohatila množstvo črevných baktérií, ktoré boli v minulosti spojené so zdravotnými výhodami. Jednou z nich je Roseburia, ktorá sa spája s ochranou črevnej výstelky. Obohatenie sme tiež zaznamenali u baktérií Eubacteria accens a Butyricicoccus. “
Výskumníci našli súvislosť medzi vysokou úrovňou Eubacterium accens a znížením rizikových faktorov krvného tlaku a srdcových chorôb. Aj Lachnospiraceae a ďalšie baktérie boli účinné pri znižovaní krvného tlaku a celkového cholesterolu.
Spoluautorka štúdie Regina Lamendella uviedla:
„Potraviny ako celé vlašské orechy poskytujú rozmanité spektrum substrátov - ako sú mastné kyseliny, vláknina a bioaktívne zlúčeniny – ktorými sa naša mikrobiálna flóra živí. Na druhej strane to môže pomôcť vytvoriť prospešné metabolity a ďalšie produkty pre naše telo.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.