Mlieko má prekvapivý vplyv na rakovinu prsníka. Sója také účinky nemá

Vedci sa pozreli na súvislosť medzi mliekom, sójou a rakovinou prsníka s prekvapivými závermi.
Nedávna štúdia dospela k záveru, že ženy, ktoré pijú väčšie množstvo mlieka, môžu mať zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka ako ženy, ktoré pijú mlieko len zriedka alebo vôbec.
Autori štúdie uverejnenej v časopise International Journal of Epidemiology hľadali súvislosti medzi konzumáciou mlieka a sóje a rakovinou prsníka. Použili údaje od 52 795 žien vo veku 30 a viac rokov.
Na začiatku štúdie účastníčky vyplnili dotazník o stravovaní, ktorý okrem iných faktorov zhromažďoval informácie o príjme mlieka a sóje. Vedci sledovali účastníčky v priemere 7,9 rokov. Počas tejto doby sa vyskytlo 1 057 prípadov rakoviny prsníka.
Mlieko a rakovina prsníka
Autori dospeli k záveru, že sója nemá ochranný účinok pred rakovinou prsníka a medzi rizikom sóje a rakovinou prsníka nebol žiaden vzťah.
Pri analýze účinku mlieka a mliečnych výrobkov však zistili významnú interakciu. Autori dospeli k záveru:
„Mliečne výrobky, najmä mlieko, boli spojené so zvýšeným rizikom a zaznamenalo sa výrazné zníženie rizika, keď sa mlieko nahradilo približne rovnakým množstvom sójového mlieka.”
Prvý autor štúdie Gary E. Fraser vysvetlil:
„Spotreba až 1/4 až 1/3 šálky mlieka za deň bola spojená so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka o 30%. "
Ďalej uviedol, že pri pití 1 šálky mlieka denne sa riziko rakoviny zvýšilo o 50%. U tých, ktorí pijú 2 alebo 3 šálky mlieka denne, sa riziko zvýšilo o 70% až 80%.
Napriek veľkej skúmanej vzorke existujú pri tejto štúdií určité obmedzenia. Podobne ako vo väčšine veľkých výživových štúdiách, aj táto bola pozorovacia, takže nebolo možné potvrdiť príčinu a následok. Inými slovami, konzumácia mlieka môže súvisieť s inými faktormi, ktoré majú vplyv na riziko rakoviny prsníka, napríklad aj s príjmom kávy alebo čaju.
Ďalej informácie o stravovaní sa zbierali len jednorázovo, pričom ľudia môžu v priebehu rokov výrazne zmeniť svoje stravovacie návyky.
Celkovo však Fraser dospel k záveru:
„Mlieko má určité pozitívne výživové vlastnosti, ale tie musia byť vyvážené inými možnými, menej užitočnými účinkami. Táto práca naznačuje naliehavú potrebu ďalšieho výskumu.“

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.