• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
19°Bratislava

SaS plánuje zmeny vo verejnom obstarávaní i zrušenie stimulov

  • 12:36 17.02.2020
  • Bratislava
SaS plánuje zmeny vo verejnom obstarávaní i zrušenie stimulov

SaS si podľa predsedu Richarda Sulíka uvedomuje aj veľké regionálne rozdiely na Slovensku.

Opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS) chce po voľbách presadiť zverejňovanie všetkých súťaží na zákazky s nízkou hodnotou od 50.000 eur a zaviesť predbežné trhové konzultácie pri všetkých nadlimitných zákazkách. Vyrovnávanie regionálnych rozdielov plánujú liberáli zabezpečiť okrem iného aj zrušením štátnych investičných stimulov či nahradením príspevku na sťahovanie sa za prácou príspevkom na návrat domov. Zástupcovia strany o tom v pondelok informovali na tlačovej konferencii.

Podľa Eleny Sivovej trvá verejné obstarávanie na Slovensku príliš dlho a strana ho preto chce skrátiť. Zároveň chce znížiť riziko korupcie spojené s verejnými súťažami. „Ešte pred začatím verejného obstarávania budeme zverejňovať analýzy predpokladanej návratnosti významných investícií nad desať miliónov a pri všetkých nadlimitných zákazkách povinnosť zaviesť predbežné trhové konzultácie,“ povedala Sivová. Malo by to podľa nej zabezpečiť, aby sa podnikatelia dozvedeli o plánovaných súťažiach dlho predtým, než budú vyhlásené.

Liberáli sa chcú venovať aj verejnému obstarávaniu zákaziek s nízkou hodnotou či zredukovať počet výnimiek z postupov verejného obstarávania. „Tieto výnimky sú vyslovene 'vylobované',“ tvrdí Sivová. Vyhlásené súťaže s hodnou vyššou ako 50.000 eur chce SaS zverejňovať na jednotnom centrálnom webe.

SaS si podľa predsedu Richarda Sulíka uvedomuje aj veľké regionálne rozdiely na Slovensku. „Ak budú príliš veľké a budú ďalej rásť, stane sa to, že všetci pracujúci z východu sa presunú na západ. Budeme mať prepchaté cesty, vysoké ceny bytov, nebude kde parkovať,“ upozornil Sulík. Štandardným nástrojom na zníženie regionálnych rozdielov je podľa šéfa SaS dostavanie diaľnice D1 a výstavba južného spojenia medzi Zvolenom a Košicami.

Okrem dostavby infraštruktúry navrhuje strana niekoľko ďalších opatrení. „Jedno z nich je, aby sme prestali platiť príspevok za odsťahovanie sa za prácou,“ zdôraznil Sulík. Tento príspevok podľa neho iba podporuje vyľudňovanie východu. Zrušenie príspevku by SaS chcela nahradiť príspevkom za návrat domov.

Regionálne rozdiely podľa SaS podporujú aj štátne investičné stimuly. Podľa Sulíka za posledné roky dve tretiny stimulov skončilo v posledných rokoch na západnom Slovensku, a preto navrhuje ich celoplošné zrušenie. Štátny príspevok súkromným firmám by sa mal podľa liberálov vyplácať iba výnimočne, a to iba v znevýhodnených okresoch s vysokou nezamestnanosťou či bez diaľničného spojenia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

DNES - 11:46Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

VČERA - 14:45Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

VČERA - 11:31Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

17:36 13.05.2024Ekonomické

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

15:34 13.05.2024Ekonomické

Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva.