V telách ľudí sa našli vysoké hladiny chemikálií, spôsobili to tieto populárne jedlá

Vo vzorkách krvi ľudí, ktorí jedli tieto jedlá, boli zistené nebezpečné chemikálie.
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia rýchle občerstvenie, donáškové jedlá alebo často jedia v reštauráciách, majú v tele vyššiu hladinu perfluórovaných chemikálií.
Vystavenie týmto škodlivým chemikáliám sa dá ľahko obmedziť, ak sa jedlo pripravuje doma. Ďalšou výhodou domácej prípravy jedla je, že môžete obmedziť spracované potraviny a používať zdravé prísady.
Perfluórované chemikálie sú triedou toxických zlúčenín, ktoré spôsobujú vážne poškodenie ľudí. Majú za následok nárast hmotnosti, zníženie plodnosti, dysfunkciu štítnej žľazy, poškodenie pečene a obličiek, potlačenie imunity a dokonca až rakovinu.
Väčšinou sa používajú vo výrobkoch, ako sú vodeodolné, nelepivé a špineodolné riady, koberce a čistiace materiály. Používajú sa aj v obaloch na jedlá, vreckách na pečivo, vreckách s popcornom, obaloch na hranolky a krabiciach na pizzu.
Na vine sú obaly
Vedci po analýze stravy 10 106 účastníkov a ich vzoriek krvi zistili, že tí, ktorých jedlo sa pripravovalo doma, mali v tele oveľa menšie množstvo perfluórovaných chemikálií.
Na druhej strane vysoké úrovne boli u tých, ktorí jedli často v reštauráciách alebo jedli viac hotových jedál a rýchleho občerstvenia, ako je napríklad pizza.
To svedčí o tom, že donáškové jedlo, rýchle občerstvenie a jedlo v reštauráciách je pravdepodobne kontaminované týmito chemikáliami z dôvodu priameho kontaktu potravín s ich obalmi.
Laurel Schaiderová, spoluautorka štúdie publikovanej v časopise Environmental Health Perspectives, uviedla:
„Tieto chemikálie boli spojené s mnohými zdravotnými problémami, takže je znepokojujúce, že sú im ľudia potenciálne vystavení v potrave. Deti sú obzvlášť ohrozené zdravotnými účinkami, pretože ich telá vo vývoji sú zraniteľnejšie voči toxickým chemikáliám.”
Rizikový je aj popcorn
Štúdia tiež zistila, že vyššie hladiny perfluórovaných chemikálií v krvi mali aj ľudia, ktorí jedli popcorn z mikrovlnnej rúry. Ku kontaminácii dochádza, keď sa chemikálie z obalu dostávajú do popcornu.
Kvôli zdravotným a environmentálnym problémom začali výrobcovia používať rôzne iné materiály, ktoré však obsahujú ďalšie zlúčeniny, ako sú BPA a ftaláty, čo sú chemikálie narúšajúce endokrinný systém, čo znamená, že dokážu ovplyvniť hormóny v tele.
Následkom môžu byť rôzne zdravotné problémy, ako je znížená plodnosť a spontánne potraty. Odborníci preto navrhujú, aby sa všetky tieto chemikálie obmedzili.
Kathryn Rodgersová, spoluautorka štúdie, uviedla:
„Všeobecným záverom je, že čím menej je vaša potravina v kontakte s obalmi, tým nižšia je vaša expozícia perfluórovaným a iným škodlivým chemikáliám. Tieto najnovšie zistenia, dúfajme, pomôžu spotrebiteľom vyhnúť sa týmto expozíciám a podnietia výrobcov k vývoju bezpečnejších materiálov na balenie potravín.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.