Ako vplýva fazuľa na cukrovku

Je fazuľa vhodná pre diabetikov? Štúdie potvrdili prekvapivý účinok týchto strukovín.
Fazuľa je vynikajúci, cenovo dostupný zdroj bielkovín, vlákniny a minerálov. Pridanie fazule do jedla môže ľuďom pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. V tomto článku sa pozrieme na to, čo môžu diabetici vyťažiť z konzumácie fazúľ.
Sacharidy
Hoci fazuľa obsahuje uhľohydráty, má nízky glykemický index (GI) a nespôsobuje výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Fazuľa je komplexný uhľohydrát. Telo trávi túto formu pomalšie ako iné uhľohydráty, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi dlhšie stabilnú.
Podľa štúdie Kalifornskej univerzity obsahuje ½ šálky varenej fazule 125 kalórií, 15 gramov uhľohydrátov, 7 g bielkovín a 0–3 gramov tuku.
Pečená fazuľa môže obsahovať viac uhľohydrátov. Plechovky fazule môžu obsahovať aj veľa pridaného cukru, preto pred nákupom skontrolujte etiketu.
Vláknina
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny vrátane fazule môžu zmierniť vplyv potravín s vysokým GI na hladinu cukru v krvi. Je to preto, lebo vláknina spomaľuje tráviaci proces, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi dlhšie stabilnú. Fazuľa vám poskytne stálu dávku glukózy namiesto náhleho energetického návalu spojeného s jednoduchými sacharidmi.
Vláknina ponúka ďalšie výhody pre zdravie srdca. Zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko srdcových chorôb, mozgovej príhody a obezity, ktoré sú možnými komplikáciami cukrovky.
Proteín
Fazuľa je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Proteín je nevyhnutný pre rast a opravy telesného tkaniva. Telo dokáže rozložiť proteín na glukózu a využiť ju na energiu. Trvá to však dlhšie ako rozloženie uhľohydrátov, čo spomaľuje tráviaci proces.
Potraviny s vysokým obsahom bielkovín môžu ľuďom pomôcť, aby sa dlhšie cítili sýti, čím sa zníži riziko prejedania a obezity.
Vitamíny a minerály
Fazuľa je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny a minerály s nízkym alebo žiadnym obsahom tukov, solí a cholesterolu. To je jeden z dôvodov, prečo sú fazule také dobré pri znižovaní rizika chorôb. Fazuľa obsahuje veľa základných vitamínov a minerálov, medzi ktoré patrí:
- kyselina listová
- železo
- draslík
- magnézium
- vápnik
Negatívne účinky fazule
Pre väčšinu ľudí je fazuľa dobrá súčasť zdravej výživy. Ak však nemáte v strave dostatok vlákniny, mali by ste zvyšovať príjem fazule pomaly. Dôvodom je, že tráviaci systém si musí zvyknúť na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, čo môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť.
Prírodné črevné enzýmy nedokážu tráviť vlákninu a škroby vo fazuli. Namiesto toho proces, ktorý vedci označujú ako bakteriálna fermentácia, tieto škroby a vlákninu rozloží. Tento fermentačný proces produkuje ďalší plyn. Aj keď to niektorí ľudia považujú za nepríjemné, nie je to škodlivé.
Fazuľa z plechovky je praktická pri varení, no konzervovaná fazuľa často obsahuje veľa soli. Pred konzumáciou ju preto dôkladne opláchnite, aby ste znížili obsah soli.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.