• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Úrady práce manipulujú nezamestnanosť, tvrdí Beblavý

  • 13:46 20.08.2013
  • BRATISLAVA
Úrady práce manipulujú nezamestnanosť, tvrdí Beblavý

Úrady práce a sociálnych vecí sa podľa poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého snažia vylepšovať štatistiku o miere nezamestnanosti na Slovensku.

"Podľa informácií z viacerých neanonymných zdrojov dostali zamestnanci úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, najmä sprostredkovatelia, príkaz čo najviac „očistiť“ evidenciu nezamestnaných a zlepšiť tak vláde imidž," uviedol opozičný poslanec.

Ide podľa neho najmä o snahu vytlačiť z evidencie ľudí, ktorí si zarábajú malé sumy na dohody o vykonaní práce, v menšej miere aj o nezamestnané matky na rodičovskej dovolenke. "Vyzývam ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby zrušil tieto pokyny," uviedol Beblavý.

Ako upozornil Beblavý, od roku 2004 si môžu nezamestnaní privyrábať obmedzenú sumu na dohodu o vykonaní práce a pritom zostať v evidencii nezamestnaných. V súčasnosti ide o vyše 148 eur mesačne. Ešte koncom minulého roka predložilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá by všetkých minidohodárov automaticky vyhodila z evidencie. Rezort práce však nakoniec od tohto zámeru ustúpil.
Dohodár sa dostáva do neriešiteľnej situácie

"Máme však svedectvá, že sa to dnes deje inak, a to cez určenie termínov povinných návštev úradov práce práve na deň a čas, kedy si má nezamestnaný privyrábať na dohodu," tvrdí Beblavý. Dohodár sa tak podľa neho dostáva do neriešiteľnej situácie, keď buď príde o zárobok, alebo ho úrad práce vylúči z evidencie. "Nemáme k dispozícii aktuálne údaje, ale ich vytlačenie z evidencie môže merateľne znížiť mieru nezamestnanosti," konštatuje poslanec za SDKÚ-DS. Upozornil na to, že v roku 2011 si takto privyrábalo vyše 68 tisíc evidovaných nezamestnaných.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júli oproti júnu klesla o 0,26 percentuálneho bodu na 13,99 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ku koncu minulého mesiaca evidovali úrady práce 377,4 tisíc nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.
Manipuláciu štatistík odmietajú

"Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny neobdržalo zo strany ministerstva žiadny pokyn vo veci zámerného vyraďovania uchádzačov o zamestnanie z evidencie a ani samo ústredie nevydalo takýto pokyn smerom k úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v SR," reagovala Jana Lukáčová z ústredia práce a sociálnych vecí.

Úrady práce podľa nej pri svojej práci s evidovanými uchádzačmi o zamestnanie postupujú v súlade s platnými legislatívnymi predpismi. "Odmietame akékoľvek podozrenie z manipulácie štatistík nezamestnanosti," tvrdí.

Dôkazom toho je podľa nej aj to, že úrady práce od januára tohto roka evidujú rastúci, a nie klesajúci počet ľudí, ktorí pracujú na dohodu a sú v evidencii nezamestnaných. Kým v januári tohto roka išlo podľa Lukáčovej o 42,8 tisíc osôb, k 20. augustu tohto roka si takto privyrába 56,1 tisíc evidovaných nezamestnaných. "Uchádzač o zamestnanie, ktorý má pocit, že konanie úradu voči nemu nebolo v súlade so zákonom, má možnosť podať podnet na kontrolné orgány ústredia práce a každý takýto prípad bude v zmysle zákona preverený," dodala.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.