Trápia vás zažívacie problémy? Na vine sú jedlá s FODMAP

Ak pociťujete kŕče a nadúvanie, dokonca aj pri cvičení, môže vám pomôcť, keď zmeníte stravu.
Vyhýbanie sa určitým potravinám môže zmierniť gastrointestinálne problémy u ľudí, ktorí sú citliví na príznaky podobné syndrómu dráždivého čreva (IBS). Patrí medzi ne bolesť brucha, nevoľnosť, grganie, pálenie záhy, hnačka, plynatosť, nutkanie k stolici a zápcha.
Vedci zistili, že na zníženie týchto príznakov je nutné znížiť príjem potravín s vysokým obsahom fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov (FODMAP).
FODMAP sú nestráviteľné uhľohydráty (cukry), ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je cesnak, cibuľa, šalotka, pór, artičoky, pšenica, raž, broskyne, med, sirupy, mäkký syr, mlieko, jablká a strukoviny.
FODMAP nájdeme aj v spracovaných potravinách vo forme ochucovadiel a iných prídavných látok. Chlieb nemá vysoký obsah FODMAP, ale pretože v našej strave máme veľké množstvo chleba, považuje sa za hlavný zdroj. Ďalšími potravinami s FODMAP sú obilniny, cestoviny, pečivo a energetické nápoje, opäť preto, že sa konzumujú vo veľkom množstve.
Vymeňte ich za lepšiu alternatívu, ktorá je menej dráždivá pre črevá
Potraviny s nízkym obsahom FODMAP, ako je ryža, kukurica, ovos, quinoa a proso sú dobrými alternatívami. Výmena potravín, ako je cesnak, ktorý je vysoko koncentrovaným zdrojom FODMAP, za potraviny s nízkym obsahom FODMAP, ako je zázvor a pažítka, vám pomôže zmierniť zápal a nepríjemné pocity v žalúdku.
Ukázalo sa, že strava s nízkym obsahom FODMAP prospieva ľuďom s IBS. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise International Society of Sports Nutrition naznačuje, že táto strava môže tiež zmierniť kŕče, nadúvanie a iné gastrointestinálne príznaky, ako aj zlepšiť výkonnosť ľudí počas cvičenia.
Účastníkmi tejto štúdie bola skupina zdravých bežcov, ktorí museli dodržiavať diétu s vysokým alebo nízkym obsahom FODMAP po dobu jedného týždňa a následne mali týždeň pauzu predtým, ako začali dodržiavať druhý typ stravy.
Takmer 70 percent účastníkov, ktorí boli na strave s nízkym obsahom FODMAP, zaznamenalo výrazné zlepšenie symptómov a tiež mohli cvičiť častejšie a oveľa dlhšie s vyššou intenzitou.
Justin Roberts, spoluautor štúdie, uviedol:
„Zistili sme jasný prínos pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom FODMAP a znížením gastrointestinálnych príznakov súvisiacich s cvičením u zdravých rekreačných bežcov. Hlásené zlepšenie vnímanej bolesti v spojení so zmiernením nadúvania pri diéte s nízkym obsahom FODMAP je pravdepodobne vysvetlené znížením objemu črevnej vody a tvorby plynu, ktoré je spôsobené menším množstvom nestráviteľných uhľohydrátov na fermentáciu v čreve.“
Diéta s nízkym obsahom FODMAP môže byť náročná, preto si dodržiavanie tejto diéty vyžaduje náležitú starostlivosť.
Roberts povedal:
„Je tiež dôležité, aby sa ľudia rozhodli, či chcú držať diétu s nízkym obsahom FODMAP, pretože zníženie celkového príjmu kalórií a uhľohydrátov môže mať vplyv na kvalitu výživy.“

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.