• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Nepriaznivé účinky probiotík: Takto vám môžu škodiť

  • 18:11 05.10.2019
  • Bratislava
Nepriaznivé účinky probiotík: Takto vám môžu škodiť

Užívanie probiotík vám môže priniesť ťažkosti.

Mnohí ľudia vedia, že ak chcú zmierniť plynatosť, mali by sa vyhýbať sýteným nápojom či strukovinám. Málokto však vie, že plynatosť majú na svedomí aj potraviny s vysokým obsahom karbohydrátov a tiež probiotiká, ktoré ľudia užívajú v nádeji, že im zlepšia trávenie. Štúdia ukázala, že ak sa vyhnete prebytočným cukrom a užívaniu probiotík, zbavíte sa tak nadúvania, plynatosti aj zahmlenému mysleniu.

Probiotiká obsahujú rôzne druhy baktérií a je možné ich užívať bez lekárskeho predpisu, no niekedy môžu spôsobiť vedľajšie účinky. Môže to byť spôsobené interakciami medzi baktériami a hostiteľom, alebo môžu uškodiť ľuďom s ochoreniami, ako sú syndróm krátkeho čreva a zápalové črevné ochorenie (IBD).

Lactobacillus je probiotikum, ktoré má celý rad poddruhov. Niektoré z týchto druhov, napríklad Lactobacillus fermenti a Lactobacillus acidophilus môžu produkovať D-kyselinu mliečnu. Podľa štúdie publikovanej v časopise Clinical and Translational Gastroenterology je práve nadprodukcia tejto kyseliny zodpovedná za bolesť brucha a nadúvanie, grganie, plynanosť a neschopnosť sústrediť sa.

Satish Rao, prvý autor štúdie, uviedol:

"Keď sa výskumníci pozreli bližšie, našli veľké kolónie baktérií rozmnožujúcich sa v tenkom čreve pacientov a vysokú hladinu D-kyseliny mliečnej produkovanú fermentáciou cukrov v ich potrave baktériami laktobacillus."

Probiotiká robia škodu, ak sú pridlho v tenkom čreve

D-laktátovú acidózu (D-laktát) spôsobujú baktérie produkujúce D-kyselinu mliečnu, keď fermentujú nestrávené uhľohydráty. Akumulácia tejto kyseliny v krvi môže dočasne spôsobiť toxicitu mozgových buniek, čo môže viesť k neurologickým príznakom, ako je pomalá reč, zmätenosť a neschopnosť sústrediť sa. Stav sa lieči tak, že sa obmedzia uhľohydráty vrátane cukru, zamedzí sa užívaniu probiotík a v prípade potreby sa môžu použiť antibiotiká.

Rao povedal:

„Probiotiká majú pôsobiť v hrubom čreve a nie v tenkom čreve alebo žalúdku, takže problémy s pohyblivosťou môžu viesť k problémom s probiotickými baktériami, ktoré sa dostanú na správne miesto.

Veľký počet problémov, od stavov, ako je cukrovka, až po lieky, ako sú antidepresíva a minerály, ako napríklad železo, môže spomaliť pohyb a zvýšiť pravdepodobnosť, že probiotiká zostanú príliš dlho v tenkom čreve, kde môžu spôsobiť škodu.

Probiotiká určite môžu pomôcť napríklad ľuďom, ktorí majú gastroenteritídu alebo črevnú chrípku, alebo majú hnačku alebo iné problémy po tom, ako antibiotiká vyhladia prirodzenú črevnú mikroflóru. V týchto situáciách chceme budovať svoju bakteriálnu flóru, takže probiotiká sú ideálne.“

Zdroj: Info.sk, TM, insights.ovid.com, spring.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.