• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 4.5.2025Meniny má Florián
14°Bratislava

Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

  • 20:46 07.10.2019
  • Bratislava
Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

Jedlo vyprážané v oleji dokáže zvláštnym spôsobom ovplyvniť vaše trávenie.

Konzumácia jedál vyprážaných v oleji môže spôsobiť žalúdočné kŕče, plynatosť, bolesť, nadúvanie, tráviace ťažkosti a dokonca zvýšiť riziko nebezpečných stavov, ako sú zápalové črevné ochorenia, rakovina hrubého čreva a rakovina prostaty.

Mastné potraviny vrátane vyprážaných jedál, niektorých omáčok a tučného mäsa môže spôsobiť plynatosť. Jedným konkrétnym druhom potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, sú potraviny vyprážané v rastlinnom oleji, ako sú hranolky, vyprážané kurča a šišky.

Vyprážanie môže tiež aktivovať karcinogénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú hranolky, môžu tvoriť zlúčeninu nazývanú akrylamid, ktorá je spojená s niekoľkými typmi rakoviny. Predĺžením doby vyprážania a opätovným použitím oleja sa tento druh toxických zlúčenín v potravinách zvyšuje.

Rizikové je už jedno vyprážané jedlo týždenne

Konzumácia vyprážaných potravín najmenej raz týždenne významne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Potvrdila to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Prostate. Spoluautorka štúdie Janet Stanfordová uviedla:

„Zdá sa, že súvislosť medzi rakovinou prostaty a vybranými vyprážanými potravinami je obmedzená na najvyššiu úroveň spotreby, ktorá je v našej štúdii definovaná viac ako raz týždenne, čo naznačuje, že pravidelná konzumácia vyprážaných potravín predstavuje osobitné riziko rozvoja rakoviny prostaty."

Ďalšia štúdia publikované v časopise Cancer Prevention Research zistila, že vyprážanie v rastlinnom oleji alebo konzumácia vyprážaných potravín zvyšuje zápal hrubého čreva, zhoršuje zápalové ochorenie čriev (IBD), vrátane kolitídy a rakoviny hrubého čreva.

Zdá sa, že potraviny vyprážané v rastlinnom oleji poškodzujú výstelku čreva a zvyšujú riziko poškodenia čriev, čo môže viesť k šíreniu baktérií z čriev do krvného obehu. Dôvod, prečo vyprážané jedlá spôsobujú zápal v ľudskom tele, súvisí s oxidáciou polynenasýtených tukov v jedlých olejoch, keď sa zohrejú.

Vyprážané jedlá súvisia aj s rakovinou pľúc, hlavy a krku, pankreasu, pažeráka a prsníka.

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

VČERA - 7:17Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.