Obézni ľudia vnímajú jedlo inak. Toto je dôvod, prečo nevedia prestať jesť

Uvedomenie si tejto bariéry môže pomôcť zlepšiť stratégie chudnutia.
Obézni ľudia majú väčší pocit uspokojenia z jedla ako ľudia, ktorí majú normálnu hmotnosť. Výskum publikovaný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ukázal, že obézni ľudia pociťujú stále viac uspokojenia z jedla, aj keď ho zjedia veľké množstvo. Inými slovami, obézni ľudia dokážu zjesť omnoho viac chutného jedla, kým sa im zunuje.
Vyššia spokojnosť s jedlom môže byť jednou z najväčších prekážok pri chudnutí. Uvedomenie si tejto bariéry môže pomôcť zlepšiť stratégie chudnutia.
Spoluautorka štúdie Linnea A. Polgreenová uviedla:
„Vnímanie chuti môže viesť k prejedaniu. Ak majú ľudia s obezitou odlišné vnímanie chuti ako ľudia bez obezity, mohlo by to viesť k lepšiemu porozumeniu obezity a prípadne k navrhnutiu nových prístupov na prevenciu obezity.“
Štúdia skúmala 290 ľudí, z ktorých niektorí mali nadváhu a iní boli obézni. Dostali toľko kúskov čokolády, koľko chceli, a pýtali sa na ich spokojnosť pri jedle.
Všeobecne platí, že čím viac jedla ľudia zjedia, tým menšie uspokojenie z neho cítia, dokonca aj z čokolády.
Aaron C. Miller, prvý autor štúdie, však vysvetlil, že u obéznych ľudí je to odlišné:
„V našej skúmanej populácii ľudia s obezitou vykázali vyššiu mieru spokojnosti s každým ďalším kúskom čokolády v porovnaní s ľuďmi, ktorí neboli obézni. Preto sa ich chuťové preferencie javia výrazne odlišné. Naše zistenia ďalej naznačujú, že obézni účastníci musia konzumovať väčšie množstvo čokolády ako neobézni účastníci, aby zažili podobný pokles vnímania chuti.
Konkrétne obézne ženy museli zjesť 12,5 kusov čokolády, aby klesli na rovnakú úroveň vnímania chuti ako neobézne ženy, ktoré zjedli iba 10 kusov, čo zodpovedá rozdielu 67,5 kalórií. To môže čiastočne vysvetliť, prečo obézni ľudia konzumujú viac ako neobézni ľudia."

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.