Táto plodina znižuje zápal a cukrovku

Chemikálie v tejto potravine môžu znížiť zápal a inzulínovú rezistenciu.
Kukurica možno na prvý pohľad nie je prvou voľbou na liečbu diabetu. Avšak, existujú viaceré druhy kukurice v rôznych odtieňoch a farbách, a práve tieto pigmentové chemické látky môžu byť kľúčom k liečbe cukrovky.
Nový výskum ukazuje, že komplexné fytochemikálie v rôznych nových kmeňoch fialovej kukurice môžu znížiť zápal a zlepšiť citlivosť na inzulín. Podľa vedcov sa na tieto účely môže použiť extrakt, ale vhodné je aj začlenenie fialovej kukurice do stravy. Výskum viedla Elvira Gonzalez de Mejia a zistenia boli zverejnené v časopise Food Chemistry.
Zníženie zápalu a obezity
Výskumníci 4 roky pestovali 20 nových odrôd kukurice, ktoré vyšľachtili z odrody kukurice Apache red. Potom použili vodu na extrakciu chemických zlúčenín prítomných vo vonkajšej vrstve kukuričných jadier, nazývaných oplodie.
Každý extrakt oplodia mal jedinečný profil antokyanínov, pigmentov, ktoré vytvárajú osobitný odtieň červeno-fialovej farby kukurice, ako aj iné fytochemikálie alebo fenolové zlúčeniny, vrátane kyseliny kávovej, kyseliny vanilovej, luteolínu a kvercetínu.
Foto: publicdomainpictures.net
Na testovanie účinnosti každého extraktu vedci použili modely myších buniek zápalu a obezity - dvoch kritických faktorov diabetu a inzulínovej rezistencie. Keď makrofágy vystavili extraktu, spozorovali zníženie prozápalových molekúl. Makrofágy sú imunitné bunky, ktoré hrajú úlohu pri zápale.
Zistili tiež, že niektoré extrakty boli mierne toxické pre tukové bunky, ale boli schopné tlmiť premenu prekurzorových buniek na zrelé tukové bunky nazývané adipocyty, ktoré akumulujú tuk a poháňajú obezitu.
Zníženie inzulínovej rezistencie
Výskumníci tiež testovali extrakty na adipocytoch, ktoré umelo vyvolali na rozvoj inzulínovej rezistencie, čo je charakteristickým znakom diabetu. Extrakty znížili hladiny oxidačného stresu v bunkách, čo je miera inzulínovej rezistencie. Zvýšila sa aj absorbcia glukózy, čo poukazuje na zníženie inzulínovej rezistencie.
Výťažky z fialovej kukurice môžu poskytnúť niektoré ďalšie výhody. Alfa-amyláza je enzým, ktorý hrá úlohu v procese rozkladu komplexných sacharidov na jednoduché cukry. Inhibícia proteínu u ľudí s diabetom môže viesť k zníženiu hladiny cukru v krvi. Extrakty oplodia mali silný inhibičný účinok na alfa-amylázu.
Extrakty tiež inhibovali ďalší enzým nazývaný dipeptidyl-peptidáza 4 (DPP-4), ktorý aktivuje hormóny, ktoré zase regulujú sekréciu inzulínu. Farmaceutické inhibítory DPP-4 sú relatívne novou triedou liekov, ktorú lekári používajú na liečbu diabetu 2. typu. Ako uviedol spoluautor štúdie Diego Luna-Vital:
"Pozorovali sme veľmi dôležité zmeny v molekulách, ktoré znižujú oxidačný stres a zápal v inzulín-rezistentných adipocytoch. Tiež sme zistili dôležité zmeny v prozápalových molekulách v imunitných bunkách."
Podľa Gonzalez de Mejia je dôležité nielen využitie extraktu, ale začlenenie fialovej kukurice do stravy. Výskumníci chcú pokračovať vo svojej práci s cieľom rozmnožovať kukuričné hybridy, ktoré kombinujú fytochemikálie, ktoré v štúdii vykazovali najväčší potenciál.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.