• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Kurzy autoškoly sú stále drahšie. Rastie úmerne aj ich kvalita?

  • 18:45 18.05.2019
  • Bratislava
Kurzy autoškoly sú stále drahšie. Rastie úmerne aj ich kvalita?

V niektorých autoškolách dnes zaplatíte o 200 eur viac ako pred dvomi rokmi.

Ceny kurzov pre získanie vodičského oprávnenia na osobné automobily, ľudovo nazývané kurzy autoškoly, v priebehu posledných rokov výrazne vzrástli. Podľa TV Markíza sa ceny za tieto kurzy na niektorých miestach Slovenska v priebehu posledných dvoch rokov zvýšili až o dvesto eur. Najviac to pocítili mladí ľudia v Bratislave.

Najnovšie správy pritom tvrdia, že zdražovanie kurzov autoškôl ešte neskončilo, rásť by mali opäť začiatkom budúceho roka.

Za nárast cien kurzov v poslednom období môžu úpravy legislatívy platnej v Slovenskej republike. Všetky automobily patriace autoškole musia byť povinne vybavené GPS zariadením a čítačkou kľúčových čipov. Tieto kľúčové čipy majú inštruktori i žiaci, pričom pri každom použití vozidla ich musia priložiť k čítačke.

Dôvody na zavedenie povinnosti mať v autách takúto výbavu sú zrejmé: ministerstvo dopravy chcelo takýmto spôsobom bojovať proti autoškolám, ktorých inštruktori jazdy iba predstierali a vodičáky rozdávali nevyškoleným novopečeným vodičom.

Náklady na zriadenie týchto zariadení museli niesť prevádzkovatelia autoškôl, investície sa pritom počítali v rozmedzí jedného až piatich tisíc eur. Zriadenie týchto zariadení údajne malo za dôsledok nutnosť zvýšenia cien kurzov až o dvesto eur, ako tomu bolo napríklad v Bratislave.

Či bolo toto zvýšenie úmerné, je otázne.

Zatiaľ, čo priemerná cena kurzu na získanie vodičského oprávnenia typu B stála v roku 2017 asi 500 eur, v roku 2019 to bolo už 700 eur. Rast cien pocítilo celé Slovensko, ale v porovnaní s Bratislavou sa jednalo o výrazne menšie navýšenia. V Nových Zámkoch si spravíte vodičák už za 550 eur, teda o 150 eur lacnejšie ako v hlavnom meste. Podmienky pritom majú všetky autoškoly totožné bez ohľadu na lokalitu svojho pôsobenia.

Od januára 2020 ceny kurzov autoškôl opäť porastú, čo prevádzkovatelia autoškôl obhajujú prirodzeným vývojom a snahou o kompenzovanie predchádzajúcich nákladov.

Stúpa aj kvalita?

Ak zohľadníme skutočnosť, že žiaci autoškôl pre nové technické zariadenia musia skutočne absolvovať jazdy, nemôžu sa im vyhnúť alebo ich iba predstierať, môžeme uvažovať aj o relatívnom zvýšení kvality výučby nových vodičov.

Bolo by ale naivné domnievať sa, že za doplatok navyše inštruktori venujú žiakom alikvótne viac pozornosti ako doteraz alebo úmerne k cene zvyšujú kvalitu výúčby.

Autoškoly dnes dodržiavajú vzdelávacie postupy, ktoré sú dané zákonom a to, čo autoškoly vzájomne odlišuje, je okrem finálnej ceny kurzu aj prístup jej inštruktorov ku klientom-žiakom. V tomto kontexte stále majú priestor na realizáciu a konkurenčným tlakom vytvorenú snahu o poskytnutie čo najlepšej služby.

Zdroj: Autoviny.sk

Zdroj: Erik Stríž, Autoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

10:47 23.04.2024Auto

Predaj elektrických áut v roku 2024 výrazne vzrastie aj napriek zložitým podmienkam na niektorých trhoch.

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

11:03 22.04.2024Auto

Americký výrobca elektrických áut počas uplynulého víkendu znížil ceny na viacerých dôležitých trhoch vrátane Číny a Nemecka.

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

10:57 15.04.2024Auto

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily.

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

10:08 13.04.2024Auto

Slovensko výrazne zaostáva v rebríčku podielu nových registrácií elektromobilov.

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

13:49 03.04.2024Auto

Japonským automobilkám sa na začiatku tohto roka na americkom trhu darilo.