• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Prečo niektoré psy jedia výkaly?

  • 20:45 14.05.2019
  • Bratislava
Prečo niektoré psy jedia výkaly?

Aj váš pes niekedy pri venčení ochutná vlastný alebo cudzí exkrement? Prečo to psy robia, a ako im v tom zabrániť?

Veľa psích majiteľov by vedelo rozprávať dlhé príbehy o tom, akú rebelskú povahu majú ich domáci miláčikovia. Ak vám práve niečo netrhajú, tak sa aspoň prehrabávajú v odpadkoch alebo sa kŕmia tým, čo nájdu v parku, na ulici či na chodníku – a často sú to výkaly.

Niektoré psy neodolajú výkalom niekoľkých druhov zvierat: vtákov, koní, zajacov, dobytka, srniek alebo mačiek. V niektorých prípadoch psy dokonca konzumujú vlastné výkaly alebo výkaly iného psa. Toto správanie má dokonca vlastný názov, a voláme ho koprofágia.

Ktoré psy majú najbujarejšie chúťky?

Ako sa uvádza v najnovšej štúdii zaoberajúcej sa touto tematikou, nie každý pes sa vo voľnom čase venuje pojedaniu výkalov. V skutočnosti len 16 percent z opýtaných 1.000 psíčkarov uviedlo, že videli svojho psa jesť exkrementy aspoň šesťkrát (podľa definície koprofágie). Až 77 percent pritom uviedlo, že svojho psa nikdy neprichytili pri konzumovaní výkalov iného psa.

Ukázalo sa, že niektoré známe faktory nemajú žiadny vplyv na to, či má váš pes chuť na výkaly: vek, pohlavie, prípadná sterilizácia, tréning, kojenie alebo strava. Výskum tiež dokázal, že produkty určené na odnaučenie psa od konzumovania exkrementov, alebo jeho trestanie, nemajú žiadny vplyv na to, či to robí alebo nie.

Za najlepší spôsob, ako predpovedať psie chúťky na prechádzke, vedci považujú určenie množstva výkalov, ktoré psa obklopujú – a to najmä tých čerstvých. Viac ako 80 percent koprofágnych psov konzumuje len výkaly, ktoré nemajú viac ako 2 dni.

Najefektívnejším spôsobom, ako psa ochrániť pred pojedaním cudzích výkalov, je nevodiť ho na miesta s častým výskytom čerstvých exkrementov. Táto rada zároveň poslúži ako dôvod pre psíčkarov zbierať po svojich miláčikoch výlučky na verejných priestranstvách.

Výsledky dotazníka ďalej naznačujú, že psy, ktoré majitelia opísali ako „nenásytné“ a tie, ktoré doma žijú v spoločnosti ďalších psov, sa najčastejšie stávajú obeťami koprofágie. Náchylnejšie na túto poruchu boli tiež teriéry a lovecké plemená. Až 41 percent opýtaných, ktorí uviedli, že ich pes konzumuje fekálie, má doma šeltiu. Nechutnej praktike sa najviac vyhýbajú pudlíky.

Šeltia je jedno z plemien, ktoré najčastejšie konzumujú výkaly. Foto: shutterstock.com/ranmaru

Pozostatok evolúcie

Autori štúdie považujú za najpravdepodobnejšie vysvetlenie koprofágie to, že ju psy zdedili po svojich starodávnych predkoch. Keďže výkaly sa považujú za zdroj ochorení, psy, ktoré nimi boli v minulosti viac obklopené ako dnes, ich preventívne jedli, aby sa v nich nestihli usadiť parazity a choroboplodné zárodky.

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, curiosity.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.