Európska komisia prijala nariadenie s cieľom znížiť prítomnosť transmastných kyselín
- 19:14 24.04.2019
- Bratislava/Brusel

Európska komisia (EK) prijala v stredu nové nariadenie, ktorým sa stanovuje maximálny limit pre používanie priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v EÚ.
Cieľom tohto nariadenia je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania.
V priebehu rokov, ako informovala TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa vo viacerých vedeckých štúdiách, vrátane štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, poukazovalo na to, že príjem transmastných kyselín v strave by mal byť z hľadiska predchádzania zdravotným rizikám čo najnižší.
Maximálny limit, ktorý sa stanovuje prijatým nariadením, zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a potravinách určených na maloobchodný predaj. Podniky tiež musia informovať o množstve transmastných kyselín v potravinách dodávaných iným podnikom v prípade prekročenia tohto limitu. Uvedené nariadenie nadobudne účinnosť 2. apríla 2021.

Kamenický avizuje ďalšie dane, dotknú sa aj nehnuteľností
Minister financií Ladislav Kamenický vyzval na jednotu koaličných partnerov, najmä v súvislosti s prijímaním štátneho rozpočtu.

Zmeny v transakčnej dani? Toto uviedol Fico, napomenul aj partnerov
Premiér sa má kvôli aktuálnej ekonomickej situácii stretnúť so zástupcami automobiliek vyrábajúcich na Slovensku.

Richter: Nevylučujem, že transakčná daň bude kompletne prehodnotená
Daň z finančných transakcií, ktorá platí od 1. apríla, môže byť po istom čase kompletne prehodnotená.

Káva je čoraz drahšia, cenu ovplyvnia aj clá
Klimatická zmena a s ňou spojené nepriaznivé počasie majú negatívny vplyv na úrodu kávy.

Stres v práci z používania digitálnych technológií pociťuje 63 % Slovákov
Stres v práci z každodenného používania digitálnych technológií má 63 % Slovákov.