Na Dni medu ochutnajú návštevníci medy od domácich včelárov

Ľubovniansky skanzen pod hradom v Starej Ľubovni bude v nedeľu patriť včelárom. Uskutoční sa tu šiesty Deň medu.
Začiatok tohtoročnej včelárskej sezóny bol podľa predsedu staroľubovnianskych včelárov Petra Petríka poznačený nestálym počasím a dlhou zimou. „Príroda našťastie mnohé z neskorej jari dobehla a preto bude tento rok v porovnaní s minulým určite lepší,“ uviedol Peter Petrík.
Podľa neho sa včelári z regiónu Severného Spiša a Pienin môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou.
„Práve vďaka panenskej prírode Tatranského a Pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach. Ochutnať ten tohtoročný môžu všetci návštevníci počas tradičného Dňa medu priamo od domácich včelárov,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.
Napriek tomu, že aj u nás platia európske normy, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia a obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. „Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko,“ uviedol Petrík.
Rozpoznať domáci med od jeho napodobeniny nie je vôbec jednoduché. Podľa včelárov je jediným spoľahlivým vodidlom poznať jeho pôvod. Príliš lacný med, s chuťou, ktorá je odlišná od originálu, väčšinou nemá žiadne pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Pre návštevníkov Dňa medu v Ľubovnianskom skanzene si organizátori pripravili okrem samotných medových produktov aj množstvo informácií a prednášok pre včelárov i laikov. Záujemcovia sa dozvedia viac o rôznych druhoch medu, starostlivosti o včely, získavaní a prínose rôznych včelích produktov. Súčasťou Dňa medu bude Medový trh, v rámci ktorého sa bude konať aj súťaž o najlepší med v okrese. „Deň medu je podujatím pre všetkých, ktorí si chcú trochu osladiť život kvalitnou pochutinou a zapadá do konceptu budovania najzdravšieho regiónu Slovenska, ktorý sa snažíme napĺňať,“ dodal Aleš Solár. Organizátorom Dňa medu je Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Stará Ľubovňa v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Ľubovnianskym múzeom.
Podľa neho sa včelári z regiónu Severného Spiša a Pienin môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou.
„Práve vďaka panenskej prírode Tatranského a Pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach. Ochutnať ten tohtoročný môžu všetci návštevníci počas tradičného Dňa medu priamo od domácich včelárov,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.
Napriek tomu, že aj u nás platia európske normy, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia a obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. „Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko,“ uviedol Petrík.
Rozpoznať domáci med od jeho napodobeniny nie je vôbec jednoduché. Podľa včelárov je jediným spoľahlivým vodidlom poznať jeho pôvod. Príliš lacný med, s chuťou, ktorá je odlišná od originálu, väčšinou nemá žiadne pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Pre návštevníkov Dňa medu v Ľubovnianskom skanzene si organizátori pripravili okrem samotných medových produktov aj množstvo informácií a prednášok pre včelárov i laikov. Záujemcovia sa dozvedia viac o rôznych druhoch medu, starostlivosti o včely, získavaní a prínose rôznych včelích produktov. Súčasťou Dňa medu bude Medový trh, v rámci ktorého sa bude konať aj súťaž o najlepší med v okrese. „Deň medu je podujatím pre všetkých, ktorí si chcú trochu osladiť život kvalitnou pochutinou a zapadá do konceptu budovania najzdravšieho regiónu Slovenska, ktorý sa snažíme napĺňať,“ dodal Aleš Solár. Organizátorom Dňa medu je Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov Stará Ľubovňa v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Ľubovnianskym múzeom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov

Inšpektori našli na trhu nevyhovujúcu potravinu
VČERA - 21:50Domáce
Štátna veterinárna a potravinová správa upozorňuje na nevyhovujúcu zeleninu.

TEDi sťahuje z predaja nebezpečný produkt. Ak ho máte, musíte ho prestať používať
VČERA - 21:14Domáce
Výrobok z obľúbeného reťazca môže ohroziť zdravie.

Stavanie mája poznačila tragédia. O život prišiel mladý hasič
VČERA - 19:30Domáce
Mladý muž zahynul počas prvomájových osláv.

Neznámy páchateľ zneuctil pamätník v Novej Bošáci
VČERA - 18:34Domáce
Odsúdil to aj minister vnútra SR.

Hladujúce deti bude možné opäť podporiť v zbierke Modrý gombík
VČERA - 18:22Domáce
Zbierka Modrý gombík má po devätnástykrát pomôcť hladujúcim deťom. Prebiehať bude od 12. do 18. mája. Verejnosť do nej môže prispieť viacerými spôsobmi.
Vosveteit.sk