Tento druh oleja zhoršuje príznaky artritídy
Aký olej by sme mali využívať pri varení, ak nechceme príznaky artritídy zhoršiť, ale naopak zlepšiť?
Artritída je bežný zdravotný problém, ktorý spôsobuje bolesti, zápal a stuhnutosť kĺbov v rukách, kolenách a bokoch. Artritída sa nedá celkom vyliečiť, no existujú spôsoby, ako aspoň čiastočne obmedziť jej nepríjemné príznaky.
Keďže artritída je zápalové ochorenie, pacienti by sa mali vyhýbať konzumácii jedál, ktoré podporujú zápal v tele. Jedným z nich je aj slnečnicový olej, ktorý pri nadmernej konzumácii podporuje rozširovanie zápalu.
Slnečnicový olej obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné. Keďže si ich však sám nevie vyrobiť, je potrebné prijímať ich formou vhodnej potravy.
Omega mastné kyseliny sú vo všeobecnosti známe najmä vďaka svojim pozitívnym účinkom, medzi ktoré patrí podporovanie funkcie mozgu, srdca a zraku, no ak ich konzumujeme v nadmernom množstve, dokážu telo prinútiť k produkcii zápalových chemikálií.
Aký je rozdiel medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami?
Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA možno nájsť v rybách ako sú sardinky, makrely a losos. Omega-3 mastnú kyselinu ALA zas nájdeme v repkovom oleji, ľanovom oleji a vlašských orechoch.
Omega-6 mastné kyseliny zas možno nájsť v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a sóji.
Ľudské telo využíva omega-3 mastné kyseliny aj omega-6 mastné kyseliny na výrobu prostaglandínov a leukotriénov. Pokiaľ sú tieto chemické látky v rovnováhe, zápal sa v tele netvorí.
Pokiaľ však prijímame priveľa omega-6 mastných kyselín, v tele sa začína tvoriť zápal, proti ktorému zas efektívne bojujú omega-3 mastné kyseliny. Keďže omega-6 mastné kyseliny sú pre organizmus nevyhnutné, neodporúča sa im celkom vyhýbať, ale v prípade, že vás trápi artritída, je dobré, ak ich obmedzíte.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.