• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 9.12.2024Meniny má Izabela
Bratislava

Tento druh oleja zhoršuje príznaky artritídy

  • 12:17 20.02.2019
  • Bratislava
Tento druh oleja zhoršuje príznaky artritídy

Aký olej by sme mali využívať pri varení, ak nechceme príznaky artritídy zhoršiť, ale naopak zlepšiť?

Artritída je bežný zdravotný problém, ktorý spôsobuje bolesti, zápal a stuhnutosť kĺbov v rukách, kolenách a bokoch. Artritída sa nedá celkom vyliečiť, no existujú spôsoby, ako aspoň čiastočne obmedziť jej nepríjemné príznaky.

Keďže artritída je zápalové ochorenie, pacienti by sa mali vyhýbať konzumácii jedál, ktoré podporujú zápal v tele. Jedným z nich je aj slnečnicový olej, ktorý pri nadmernej konzumácii podporuje rozširovanie zápalu.

Slnečnicový olej obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné. Keďže si ich však sám nevie vyrobiť, je potrebné prijímať ich formou vhodnej potravy.

Omega mastné kyseliny sú vo všeobecnosti známe najmä vďaka svojim pozitívnym účinkom, medzi ktoré patrí podporovanie funkcie mozgu, srdca a zraku, no ak ich konzumujeme v nadmernom množstve, dokážu telo prinútiť k produkcii zápalových chemikálií.

Aký je rozdiel medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami?

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA možno nájsť v rybách ako sú sardinky, makrely a losos. Omega-3 mastnú kyselinu ALA zas nájdeme v repkovom oleji, ľanovom oleji a vlašských orechoch.

Omega-6 mastné kyseliny zas možno nájsť v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a sóji.

Pacienti s reumatoidnou artritídou by mali jesť túto surovinu

Ľudské telo využíva omega-3 mastné kyseliny aj omega-6 mastné kyseliny na výrobu prostaglandínov a leukotriénov. Pokiaľ sú tieto chemické látky v rovnováhe, zápal sa v tele netvorí.

Pokiaľ však prijímame priveľa omega-6 mastných kyselín, v tele sa začína tvoriť zápal, proti ktorému zas efektívne bojujú omega-3 mastné kyseliny. Keďže omega-6 mastné kyseliny sú pre organizmus nevyhnutné, neodporúča sa im celkom vyhýbať, ale v prípade, že vás trápi artritída, je dobré, ak ich obmedzíte.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie

Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie

VČERA - 20:09Zdravie

​Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.

Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte

Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte

VČERA - 19:31Zdravie

Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.

Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

VČERA - 7:03Zdravie

Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

20:00 07.12.2024Zdravie

Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

19:40 07.12.2024Zdravie

Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.