Pacienti s reumatoidnou artritídou by mali jesť túto surovinu
Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie spôsobujúce chronický zápal kĺbov. Zatiaľ naň neexistujú lieky, no správna životospráva pomáha k zmierneniu jeho príznakov.
Reumatoidná artritída postihuje ľudí v každom veku, no až 80% chorých sú ženy. Prejavuje sa niekoľkými symptómami:
- bolesť kĺbov (na rukách, nohách alebo bolesť kolien),
- opuch kĺbov,
- zvýšená telesná teplota,
- krívanie,
- závrat,
- sčervenanie pokožky okolo kĺbov,
- anémia.
Reumatoidná artritída je typická tým, že sa vyskytuje symetricky v obidvoch poloviciach tela (pacienta tak zvyčajne rozbolia obidve kolená naraz, obidve ruky naraz a podobne).
Sara Tedeschi z Brighamovej ženskej nemocnice v Bostone sa rozhodla preskúmať vplyv stravy na toto ochorenie. Pomocou 176 dobrovoľníkov postihnutých reumatoidnou artritídou analyzovala ich stravu, pričom sa so svojimi kolegami zamerala najmä na ryby.
Aký vplyv majú ryby na vývoj choroby?
20% analyzovaných pacientov vôbec nejedlo ryby, alebo ich jedli menej ako raz za mesiac. Zhruba 18% pacientov jedlo jedlá s rybami dvakrát za mesiac alebo častejšie.
Z výsledkov výskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí často jedli ryby, sa menej sťažovali na bolesti a opuchy.
Napriek jednoznačným výsledkom sa vedci neodvážili definovať zrejmú spojitosť medzi bolesťami a konzumáciou rýb. Zhodujú sa však na tom, že zdravá životospráva sa určite podieľa na priebehu a prejavoch ochorenia.
Pacientom, ktorí nemôžu alebo nechcú jesť ryby, vedci odporúčajú konzumovať zdravé potraviny, a vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístku polotovary. Pacienti by mali prijímať aj doplnky stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.