• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

6 autoimunitných chorôb, ktoré sa pohrávajú s vašou váhou

  • 19:09 15.02.2017
  • Bratislava
6 autoimunitných chorôb, ktoré sa pohrávajú s vašou váhou

Autoimunitné ochorenie je také, kedy váš imunitný systém začne napádať vlastné orgány, tkanivá a bunky. Aj keď sú na vzostupe, stále ich je ťažko diagnostikovať.

Príznaky môžu byť rôzne, ako napríklad únava, ťažkosti s bruchom, bolesť v kĺboch, ale existuje jeden spoločný symptóm pre všetky. Zmeny hmotnosti.

Takže ak vaša váha pôjde prudko nahor alebo naopak, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom, ak si myslíte, že zato môže autoimunitné ochorenie.

1. Cukrovka 1. typu

Tento typ cukrovky spôsobuje, že imunitný systém napáda vlastné bunky, ktoré produkujú inzulín v pankrease. Inzulín hrá kľúčovú rolu v tom, ako vaše telo používa a ukladá glukózu, a preto veľa ľudí s týmto ochorením má skúsenosť s nevysvetliteľnou stratou hmotnosti. Ďalšie príznaky sú nadmerný smäd, časté močenie, únava alebo rozmazané videnie.

2. Reumatoidná artritída

Zvýšenie telesnej hmotnosti nie je technicky príznakom reumatoidnej artritídy, ale je bežné. Steroidy bežne používané na zníženie zápalu môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti a zadržiavanie vody, bolesti kĺbov, stuhnutosť a únavu. Tieto faktory vám môžu sťažovať bežné pohybové aktivity. Pokiaľ teda nemôžete naplno cvičiť, skúste chôdzu, ktorá vám takisto pomôže regulovať váhu.

3. Celiakia

Síce počujeme veľa o citlivosti na lepok, ale v skutočnosti trpí celiakiou asi 1% populácie. Na ich váhe sa to prejavuje v tom, že títo ľudia sú tenkí. Ďalšie príznaky zahŕňajú bolesť brucha, nadúvanie, bolesti hlavy, bolesti kĺbov, alebo anémiu. Lekár vám pomocou krvných testov určí, či trpíte týmto ochorením.

4. Addisonova choroba

Toto autoimunitné ochorenie ovplyvňuje nadobličky, ktoré regulujú hormóny, ktoré vám pomáhajú vyrovnať sa so stresom a regulujú krvný tlak. Keď nadobličky neprodukujú dostatok týchto hormónov, môže to spôsobiť zníženie chuti do jedla, nevoľnosť a náhly úbytok na váhe. Rovnako sa ochorenie prejavuje vyčerpanosťou alebo zmenou nálady.

5. Poruchy štítnej žľazy

Tie spôsobujú nevysvetliteľné zmeny hmotnosti. Vaša štítna žľaza pomáha kontrolovať váš metabolizmus, takže ak je znížená jej funkcia (hypotyreóza), všetko sa v tele spomaľuje. To je dôvod, prečo medzi časté príznaky patrí priberanie na váhe, únava, zápcha, vypadávanie vlasov a depresie.

Naopak pri hypertyreóze sa všetko urýchľuje, a teda aj keď budete jesť veľké množstvá jedla, nebudete mať šancu pribrať. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať búšenie srdca, časté pohyby čriev a poruchy spánku.

6. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída

Crohnova choroba a kolitída majú tendenciu vyskytovať sa spolu, pretože obe sú zápalové črevné ochorenia spôsobené abnormálnou imunitnou odpoveďou.

Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že ulcerózna kolitída ovplyvňuje len hrubé črevo, zatiaľ čo Crohnova môže mať vplyv na akúkoľvek časť gastrointestinálneho traktu. Obe ochorenia môžu vyvolať hnačku a kŕče a úbytok na váhe je tiež bežným príznakom.

Pokiaľ máte podozrenie na niektorú z týchto chorôb, poraďte sa svojím lekárom, ktorý ich dokáže potvrdiť alebo vylúčiť prostredníctvom testov.

Zdroj: info.sk, NJ, prevention.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.