Vyprážanie v masti je zdravšie než v slnečnicovom oleji
Podľa anglických vedcov si slnečnicovým olejom škodíme viac, ako keby sme použili masť.
Nedávne štúdie ukázali, že aj keď príjem masti by mal byť minimálny, jej použitie pri vyprážaní je oveľa zdravšie, ako u väčšiny rastlinných olejov. Mnoho rastlinných olejov pri zahriatí na vysokú teplotu v skutočnosti uvoľňuje toxické látky, ktoré môžu spôsobiť rad vážnych zdravotných problémov, vrátane rakoviny, demencie a ochorení srdca.
Profesor Martin Grootveld z De Montfort University v Leicesteri, ktorý sa zaoberá bio-analytickou chémiou a klinickou biochémiou, bol nedávno požiadaný, aby uskutočnil štúdiu s cieľom určiť, ktoré jedlé oleje sú najzdravšie. Jeho nálezy spochybnili všeobecnú múdrosť, že polynenasýtené tuky, ako napríklad v slnečnicovom oleji, sú zdravšie ako nasýtené tuky nachádzajúce sa v masle a masti.
Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo
Z článku zverejnenom na internetovej stránke De Montfort University:
Keď sa tuky a oleje zahrejú, ich molekulárna štruktúra sa mení a produkujú chemické látky nazývané aldehydy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie srdca a rakovinu. Tím Profesora Grootvelda zistil, že slnečnicový olej a kukuričný olej produkoval aldehydy na 20-krát vyššej úrovni, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.
Grootveld a jeho tím zistili, že potraviny varené v repkovom oleji, masle, husacej masti alebo olivovom oleji produkovali oveľa menej toxických aldehydov ako v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a iných bežne používaných rastlinných olejoch.
Tak ako získala masť zlú povesť?
Istú zodpovednosť za to nesie spoločnosť Procter & Gamble, ktorá chcela predať svoj nový produkt - Crisco - ktorý bol vynájdený v laboratóriu v roku 1907. Spoločnosť sa snažila nájsť spôsob, ako predať bavlníkový olej, ktorý vlastnila v obrovských množstvách, pretože trh so sviečkami sa zmenšoval kvôli vynálezu elektrickej žiarovky.
Od NPR.org:
“V roku 1907 nemecký chemik, E.C. Kayser sa ukázal v centrále Procter & Gamble v Cincinnati s úžasným vynálezom. Jednalo sa o guľu tuku. Vyzeralo to ako varené bravčové sadlo, ale nebolo to z prasaťa. Bol to hydrogenovaný olej z bavlníkových semien. "
Spoločnosť bola schopná vďaka šikovnému marketingu presvedčiť verejnosť, že jej produkt z laboratória je čistejší a zdravší. V roku 1950 vedci zhoršili povesť masti tvrdením, že nasýtené tuky spôsobujú ochorenie srdca. Od tej doby sa verejnosť začala masti vyhýbať.
Pozrite si: Ako si urobiť lahodný cesnakovo-syrový chlieb
Ponaučenie z celého tohto príbehu je, že vždy, keď vám niekto povie, že výrobok vyrobený v laboratóriu je pre vás lepší, než prírodná látka, ktorá sa používa už tisíce rokov, trochu zdravého skepticizmu môže byť na mieste.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.