• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Dá sa oklamať alkohol tester?

  • 19:39 02.01.2019
  • Bratislava
Dá sa oklamať alkohol tester?

Večnou obavou zabávajúcich sa vodičov ostáva preventívna prehliadka polície na odhalenie prítomnosti alkoholu v dychu. Existuje spôsob, ako prinútiť dreger ukázať policajtovi, že sme triezvi?

Každý šofér sa už po zábave, na ktorej nechýbal alkohol, stretol s obavou, či je bezpečné sadnúť si za volant. Všadeprítomné policajné hliadky si dávajú najväčší pozor na opitých vodičov najmä počas sviatkov, a práve v tomto období sa často zaobídu s najhojnejším úlovkom.

Niektorí šoféri sa pri kontrolovaní hladiny alkoholu v krvi spoliehajú na vlastný alkohol tester. Ako takéto zariadenie funguje a do akej miery sa naň možno spoľahnúť? Dá sa oklamať? Aj to sú niektoré otázky, ktoré vám v nasledujúcich odsekoch zodpovieme.

Ako funguje dreger

Prvý alkohol tester bol vytvorený v 40. rokoch minulého storočia, a slúžil na neinvazívne skontrolovanie prítomnosti alkoholu v krvi u zamestnancov v rôznych povolaniach. Zariadenie, ktoré sa dnes využíva v celosvetovom meradle, funguje na princípe merania množstva etanolu v dychu.

Etanol je vo vode rozpustná látka, ktorá cez steny žalúdka preniká do ciev. Ide o nestálu zlúčeninu, a tak keď etanolom nasýtená krv prechádza cez pľúcne mechúriky, niektorým molekulám sa podarí preniknúť k ostatným plynom v pľúcach, ktoré vydychujeme.

V momente, keď vdýchnete vzduch do alkohol testera, senzor sa zameria na meranie infračerveného žiarenia v dychu. Keďže etanol dokáže časť tohto žiarenia pohltiť, v dychu opitého človeka sa ho nachádza menej. Na základe zmeraného množstva infračerveného žiarenia v dychu dokáže tester určiť koncentráciu etanolu v 100 mililitroch dychu.

Bežné alkohol testery majú jedinú chybičku krásy: nie sú presné. Početné štúdie poukazujú na fakt, že zariadenie môže často merať s odchýlkou až 0,01 percenta, čo by u niektorých šoférov mohlo mať kritický dopad.

Na finálny výsledok skúšky o prítomnosti alkoholu v krvi majú dopad aj niektoré nie vždy ovplyvniteľné faktory. V problémoch sa môžu ocitnúť napríklad ľudia, ktorých často trápi pálenie záhy. Nestrávené čiastočky alkoholu im môžu preplávať zo žalúdka do dychu pri jedinom grgnutí. Ľahké to nemajú ani diabetici, ktorým v krvi koluje vysoké množstvo acetónu, ktorý si tester môže pomýliť s etanolom.

Dá sa oklamať?

Napriek tomu, že sa niekoľkonásobne podarilo preukázať omylnosť dregerov, polícia sa na ne dodnes spolieha. V minulých rokoch sa tak na verejnosti vyskytlo niekoľko rád, ako oklamať test na prítomnosť alkoholu v krvi, z ktorých niektoré vynikajú bizarnosťou.

Jeden z obľúbených trikov šoférom radí, aby pred fúkaním do testeru oblizli medenú mincu, ktorá údajne „neutralizuje“ alkohol v ústach. Aj ak by to bola pravda, dreger analyzuje vzduch vydýchnutý z pľúc, a nie z úst, takže tento pokus výsledok nijako neovplyvní.

Niektorí zas radia, aby ste pred cestou za volantom zjedli pikantné jedlo alebo mentolky, alebo si vypláchli ústa ústnou vodou. V realite nič z toho alkohol tester neoklame, práve naopak – mnohé ústne vody obsahujú alkohol, ktorý by mohol ešte zvýšiť namerané množstvo v dychu.

Mnohí ľudia sa domnievajú, že alkohol tester sa dá oklamať fajčením cigarety. Aj v tomto prípade vás sklameme: pri fajčení tabakových výrobkov sa do pľúc uvoľňuje vedľajší produkt vo forme acetaldehydu. Novšie alkohol testery dokážu prítomnosť tejto látky v dychu zaznamenať, no výsledné číslo nameraného alkoholu v dychu sa zvýši v neprospech podnapitého nešťastníka.

Trik, ktorý funguje

Napriek viacerým nezdareným pokusom o oklamanie policajtov vám v závere ponúkame možnosť, ktorou si skutočne môžete prilepšiť. Podľa niekoľkých vedeckých testov vás pred fúknutím do testeru môže zachrániť prudké dýchanie.

Hyperventilácia pľúca prečistí od zostatkového vzduchu dôkladnejšie ako bežné pravidelné dýchanie, a alkoholu tak dáva menší priestor na preniknutie do pľúc. Túto techniku môžete vyskúšať nasledovným spôsobom:

  1. Pred vdýchnutím do testera chvíľu prudko dýchajte.
  2. Následne sa zhlboka nadýchnite a silno fúknite do testera.
  3. Ešte predtým, ako vám celkom dôjde dych, začnite fúkať pomalšie. Keď zariadenie prestane merať, v pľúcach by vám stále mala ostávať trocha vzduchu.

Každý alkohol tester je navrhnutý tak, aby monitoroval dych počas niekoľkých sekúnd. Je totiž potrebné, aby zmeral hladinu alkoholu najmä v zostatkovom vzduchu, ktorý sa nachádza celkom „na dne“ pľúc. Tým, že pri meraní začnete rýchlo znižovať množstvo vyfúknutého dychu, oklamete dreger, ktorý predpokladá, že vám celkom dochádza dych.

Na záver treba pripomenúť, že ani s týmto trikom nedokážete konať zázraky. Dokáže vám znížiť množstvo nameraného alkoholu v krvi len o 0,014 percent. Najlepšou radou preto ostáva celkom sa vyhnúť šoférovaniu aj vtedy, ak si nie ste istí, či vám v krvi ešte ostáva nejaké množstvo alkoholu.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, astm.org, vancouvercriminallaw.com, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

DNES - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

DNES - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.