• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
24°Bratislava

Trump odporučil Kalifornii, aby sa o lesy starala ako Fíni, tým je na posmech

  • 21:01 18.11.2018
  • Helsinki
Trump odporučil Kalifornii, aby sa o lesy starala ako Fíni, tým je na posmech

Fínsky prezident Sauli Niinistö nevie, odkiaľ prezident USA Donald Trump získal informáciu, že súčasťou starostlivosti o lesy vo Fínsku je aj vyhrabávanie suchých porastov a čistenie lesných pozemkov.

Trump v sobotu, keď v americkom štáte Kalifornia navštívil mesto Paradise - jedno z miest zničených lesnými požiarmi -, pred novinármi vyhlásil, že takéto požiare by vo Fínsku nemohli nastať, lebo tam lesníci „trávia veľa času hrabaním a údržbou lesných pozemkov“. Poradil preto aj Kalifornčanom, aby „si zaobstarali hrable a zhrabúvali lístie“.

Musíte sa starať o pôdu. Viete, pôda v lese je veľmi dôležitá,“ zdôraznil Trump a odporučil brať si príklad z iných štátov.

Fínsky prezident v rozhovore zverejnenom v nedeľu v novinách Ilta-Sanomat uviedol, že 11. novembra krátko hovoril s Trumpom o lesnom hospodárstve, keď boli obaja v Paríži na podujatiach spojených so stým výročím podpísania prímerie, ktoré viedlo k ukončeniu prvej svetovej vojny.

Niinistö povedal, že ich rozhovor v Paríži sa sústredil na požiare v Kalifornii a na systém, ktorý Fínsko používa na monitorovanie lesov. V rozhovore si spomenul, že Trumpovi povedal, že Fínsko „je krajinou pokrytou lesmi, ale máme aj dobrý systém a sieť (ich) monitorovania“.

Niinistö si nedokázal spomenúť, že by bol hovoril o vyhrabávaní suchých porastov a lístia či ihličia, ktoré pritom Trump označil za kľúčový nástroj prevencie lesných požiarov vo Fínsku, kde vďaka tomuto prístupu „nemajú žiadny problém“.

Výrok amerického prezidenta vyvolal záujem u internetových diskutérov vo Fínsku, ktoré sa o svoje lesy stará veľmi dôsledne, pričom využíva aj najnovšie vedecké poznatky, má dobrý systém kontroly lesných porastov a prepracované modely zásahu v prípade požiaru v nich. Odborníci upozornili aj na nezanedbateľný fakt, že Kalifornia má odlišnú klímu ako Fínsko.

Časť internetových diskutérov využila Trumpov výrok o Fínsku, aby sa zabavila na jeho účet.

Zverejnili napríklad hashtag #RakeAmericaGreatAgain, čo je ponáška na Trumpov slogan z predvolebnej kampane „Make America Great Again“, pričom je však sloveso „make“ nahradené slovesom „rake“, čo znamená „hrabať“. Iní zasa prišli s tým, že Trump vypustil „fake news“, ktorá je vlastne #RakeNews.

Agentúra AP uviedla, že lesy pokrývajú viac ako 70 percent územia Fínska, ktorá má rozlohu 338.000 kilometrov štvorcových. V tejto severskej krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov sídlia niektorí z najväčších svetových výrobcov papiera a celulózy.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

Erdogan: Ak Izrael porazí hnutie Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko

DNES - 14:11Zahraničné

Ak sa Izraelu podarí poraziť hnutie Hamas v Pásme Gazy, "zameria sa na Turecko". Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie

DNES - 13:49Zahraničné

Írsko uzná palestínsku štátnosť do konca mája, oznámil v stredu tamojší minister zahraničných vecí Micheál Martin. Dátum však nespresnil, píše agentúra AFP.

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.