• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Zásady správneho recyklovania a 3 najväčšie chyby, ktorých sa pri tom dopúšťame

  • 20:15 09.11.2018
  • Charleston
Zásady správneho recyklovania a 3 najväčšie chyby, ktorých sa pri tom dopúšťame

Nesprávnym recyklovaním neškodíme len životnému prostrediu, ale aj nákladom na triedenie odpadu a času na to potrebnému. Poznáte všetky správne zásady recyklovania?

Recyklovanie odpadu je síce morálnou zodpovednosťou každého z nás a v dnešných podmienkach sa mu kladie čoraz väčšia dôležitosť, ale len málokto má jasno v tom, kam hodiť napríklad použitý plastový pohár.

Aj keď správne usúdime, že pohárik z automatu zrejme patrí do koša na plasty, len málokto si uvedomí, že nakoniec aj tak skončí na skládke odpadu. Takéto poháre sa väčšinou pokrývajú vodeodolnou vrstvou, ktorá sa ťažko recykluje.

Všetci chceme spraviť niečo prospešné pre planétu, ale svojimi neuváženými rozhodnutiami jej v niektorých prípadoch viac škodíme ako pomáhame. Šéfka odpadového hospodárstva v Západnej Virgínii Erica Deyarmin-Youngová prezradila portálu How Stuff Works tie najčastejšie chyby, akých sa ľudia pri recyklácii dopúšťajú.

1. Nevieme, kam čo hodiť

Smetiari už v košoch určených na recyklovanie našli naozaj všetko: bowlingovú guľu, prenosnú chladničku, žehličku na vlasy, elektronické hračky, gumené koníky, súčiastky áut – jednoducho všetko, na čo si len spomeniete.

„Ľudia si povedia, ‚Neviem, z akého materiálu je táto vec. Možno je z plastu, a možno je v nej kúsok skla. Podľa mňa sa to dá recyklovať, tak to hodím do príslušného koša a smetiari si s tým už poradia.‘ Doslova si želajú, aby sa veci dali recyklovať. Keď takéto predmety prinesú do fabriky na recykláciu, rýchlo ich vytriedime medzi kontaminované výrobky.“

Za kontaminované sa označujú všetky tie smeti, ktoré sa v skutočnosti nedajú recyklovať. Väčšina fabrík sa naraz zameriava na recykláciu plastov, papiera, skla aj kovov. Nevhodné výrobky vytrieďujú stroje a ľudia. Pokiaľ do koša určeného na recyklovanie hodíte napríklad bowlingovú guľu, dosiahnete len to, že sa spomalí proces recyklovania, a guľa skončí tak či tak na smetisku.

2. Špinavé smeti

Aké iné by smeti mali byť, ak nie špinavé? Pravda je taká, že pokiaľ máte dobrý zámer recyklovať, mali by ste sa postarať dokonca aj o čistotu toho, čo vhadzujete do koša.

Fabriky na triedenie odpadu stláčajú recyklovateľný odpad do kociek, ktoré následne predajú spoločnostiam schopným vyrobiť z nich nové produkty. V prípade, že ponúkajú mokrý, mazľavý alebo mastný produkt, nik ho nekúpi, pretože sa ťažko spracúva. Často jediné zhnité jablko dokáže „kontaminovať“ celý smetný kôš.

Najhoršou komoditou v odpadkoch sú tekuté odpadky a jedlo. Ak sa fľaša vody alebo šampónu v koši vyleje, celý odpad z neho skončí jedine na skládke. Ak teda chcete šetriť životné prostredie a čas a energiu pracovníkov v triediacich zariadeniach, každú nádobu, ktorú chcete vyhodiť, predtým vyprázdnite a umyte.

3. Balenie do plastových tašiek

Máte doma mačku? Potom je pre vás zrejme prirodzené, že prázdnu plechovku z mačacieho jedla pred hodením do koša zaviažete do mikroténového vrecka. Podobne nakladáme aj s inými aromatickými a neforemnými výrobkami. Celé, čo tým dosiahnete, je opäť to, že vrecko aj s jeho obsahom odsúdite na večné zatratenie na smetisku.

Ďalšie veci, ktoré pri recyklovaní (ne)robiť

  • Vrchnáčiky z plastových fliaš sú recyklovateľné len vtedy, keď je nimi uzavretá fľaša.
  • Kartónové škatule treba pred vyhodením sploštiť, inak sa do nich môžu zachytiť iné produkty.
  • Rozbité sklo sa NEDÁ recyklovať – stroje totiž nedokážu farebne rozlíšiť drobné časti (okrem toho to vystavuje pracovníkov v triediacom zariadení nebezpečenstvu).
  • Plastové náradie, nádobky (napríklad tie, v ktorých sa predávajú jahody alebo čučoriedky), obal od chipsov a balenie cukríkov sa NEDÁ recyklovať.
  • Čisté škatule od pizze (bez obsahu jedla a papierových vložiek) sa DAJÚ recyklovať.
  • Pokiaľ si nie ste istí, či sa niečo dá alebo nedá recyklovať, NEVHADZUJTE to do košov určených na recyklovateľný odpad.
Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.