• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
23°Bratislava

Chcete znížiť plytvanie vodou až o 55%? Spravte túto drobnú zmenu!

  • 20:42 17.09.2018
  • Rím
Chcete znížiť plytvanie vodou až o 55%? Spravte túto drobnú zmenu!

V súčasnosti čelíme drastickému poklesu rezervoárov pitnej vody, ktorý by mohol v budúcnosti viesť k fatálnym následkom. Pokiaľ chcete spraviť minimum pre zachránenie planéty, poslúchnite túto radu.

Aj keď je naša planéta z veľkej časti pokrytá oceánmi, pitná voda, ktorú môže ľudstvo využívať na plnenie svojich požiadaviek, sa čoraz rýchlejšie vyčerpáva. Ak ju chceme aj v budúcnosti využívať, mali by sme niečo spraviť preto, aby sme zabránili vyschnutiu jej rezervoárov.

Talianski vedci sa domnievajú, že najrýchlejšie možno dospieť k pozitívnym výsledkom drobnou zmenou seba samého. Ako tvrdia vo svojom výskume, stravovanie má obrovský vplyv na to, koľko vody sa ročne minie na uspokojenie nárokov jednotlivca, a jediné, čo treba urobiť, aby sa plytvanie vodou obmedzilo, je jesť zdravo.

Až o polovicu menej plytvania vďaka malej zmene

Jedným z príkladov zdravého stravovania je aj obmedzenie konzumácie mäsa. Ak sa odhodláte k tomuto kroku, môžete planéte ušetriť až 35 až 55% spotrebovanej vody.

Vedci v štúdii porovnávali mieru individuálnej spotreby pitnej vody u obyvateľov Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska, pričom vo Veľkej Británii predstavovala najmenšie číslo – 2.757 litrov na človeka za deň. V Nemecku to bolo 2.929 litrov a vo Francúzsku 3.861 litrov.

Hoci sú to už teraz obrovské čísla, ešte stále v nich nie je zahrnutá voda spotrebovaná v domácnostiach alebo pri nákupe iných výrobkov ako sú potraviny (napríklad na výrobu jediného bavlneného trička sa spotrebuje až 2.700 litrov vody). Pri štatistike sa použili len informácie o priemernej spotrebe jedál.

„Keď sa pozriete na štatistiky týchto krajín, na človeka denne pripadá 3.000 – 4.000 litrov vody. V porovnaní s priamym využitím vody v domácnosti ide o enormné množstvá,“ uviedol pre BBC jeden z členov výskumného tímu Davy Vanham.

Pokiaľ by sa len tieto tri krajiny obrátili smerom k zdravšiemu životnému štýlu, spotreba vody pri výrobe jedla pre ich obyvateľstvo by značne klesla. To, koľko vody miniete, navyše nezáleží len od toho, kde žijete, ale tiež od toho, či pijete víno alebo pivo, alebo koľko cukru, oleja a mliečnych výrobkov skonzumujete.

„Hlavnou myšlienkou je, že pokiaľ si zvolíte zdravé stravovanie, či už s mäsom alebo bez neho, neprospejete tým len svojmu zdraviu, ale aj životnému prostrediu v tom zmysle, že tým obmedzíte plytvanie vodou.“

Vedci sa touto štúdiou nesnažia naznačiť, že zdravé stravovanie je jediným spôsobom, ako obmedziť plytvanie vodou. Namiesto toho zdôrazňujú, že pokiaľ chce jednotlivec niečo urobiť pre podporu životného prostredia, zdravá strava je tou správnou cestou k dosiahnutiu úspechu.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, bbc.com, sciencealert.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.