• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Ľudia, ktorí čítajú tieto knihy, sú lepšími romantickými partnermi

  • 19:47 04.09.2018
  • Bratislava
Ľudia, ktorí čítajú tieto knihy, sú lepšími romantickými partnermi

Fanúšikovia dvoch konkrétnych žánrov kníh sú lepšími romantickými partnermi.

Medzi knihami a romantikou je neobvyklá súvislosť. Ako odhalila štúdia ľudia, ktorí majú radi knihy zo žánrov sci-fi a fantasy, sú lepšími romantickými partnermi. Výskumníci na univerzite v Oklahome zistili, že ľudia, ktorí čítajú tento typ beletrie, sú často pozitívne a romanticky naladení.

Na druhú stranu, tí, ktorí čítajú romantickú, napínavú a vysokointeligentnú literatúru, podľa výsledkov výskumu spadajú na opačnú stranu romantického spektra.

Ako uviedla psychologička Stephanie C. Sternová pre Pacific Standard, jednotlivci, ktorí častejšie čítali sci-fi alebo fantasy, mali menšiu pravdepodobnosť podporovať štyri typy nerealistických predstáv o vzťahu. Romantický žáner podľa nej nie je jediný typ beletrie, ktorý sa spája s reálnymi predstavami o romantických vzťahoch.

V štúdii uverejnenej v časopise Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, bolo zahrnutých 404 dospelých dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili prostredníctvom internetu a 50% z nich sa identifikovalo ako ženy.

Výskumníci ich požiadali, aby identifikovali mená autorov, ktorí sa špecializovali na sedem rôznych žánrov - klasickú, súčasnú literárnu fikciu, romantiku, fantasy, sci-fi, thriller a horor. Potom ich požiadali, aby reagovali na sériu presvedčení o romantických vzťahoch, ktoré by mohli byť vnímané ako nereálne a nepotrebné. Patrili medzi ne:

  1. Nesúhlas je deštruktívny
  2. Je potrebné čítať myseľ partnera
  3. Romantickí partneri sa nemôžu zmeniť
  4. Ide o rozdiel pohlaví
  5. Je dôležitá sexuálna dokonalosť

Pri skúmaní výsledkov si vedci všimli, že ľudia, ktorí lepšie poznali romantickú beletriu, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú veriť len jednému z vyššie uvedených názorov - že pohlavia sú zásadne odlišné. Čitatelia, ktorí mali radi klasickú literatúru, tiež súhlasili len s jedným z týchto názorov - nesúhlas je deštruktívny. Sci-fi a fantasy čitatelia však mali menšiu pravdepodobnosť veriť vo všetky z mýtov okrem jedného o sexuálnom perfekcionizme.

Na záver Sternová a jej kolegovia pripustili, že ich výsledky nemusia nevyhnutne naznačovať, že čitatelia kníh ako Harry Potter alebo Hra tróny budú vo vzťahoch lepší, ale môžu mať viac realistické ideály o tom, čo je romantika.

Predchádzajúce štúdie tiež zistili, že sci-fi fanúšikovia majú otvorenejší prístup k morálke. Štúdia z roku 2017 poznamenala, že pretože postavy si počas príbehu zvyčajne uvedomia svoje právomocí alebo účel, začnú lepšie chápať "ľudskú schopnosť zmeny", a preto ju čitatelia môžu uplatniť u svojich vlastných partnerov.

Zdroj: Info.sk,TM,psycnet.apa.org,psmag.com,philadelphia.cbslocal.com,Foto:Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.