Bolia vás kolená? Môže za to táto strava

Nevhodná strava zvyšuje riziko osteoartritídy bez ohľadu na váhu.
Príčinou bolesti kolien môže byť aj vaša strava, ukázali nové zistenia organizácie Oklahoma Medical Research Foundation. V štúdii publikovanej v časopise Disease Models & Mechanisms výskumníci zistili, že strava bohatá na sacharidy zvyšuje riziko osteoartritídy u laboratórnych myší bez ohľadu na ich hmotnosť. Ako uvádza hlavný auto štúdie Tim Griffin:
"Vieme, že zvýšený telesný tuk zvyšuje riziko, ale podcenili sme, ako samotná výživa ovplyvňuje riziko ochorenia. Tieto zistenia nám dávajú nové dôkazy, že môže dôjsť k výrazným stravovacím efektom súvisiacim so zvýšeným rizikom osteoartritídy dokonca aj bez obezity."
Osteoartritída je najčastejšia forma artritídy. Vyskytuje sa vtedy, keď sa chrupavka, ktorá chráni kosti v kĺboch, začne rozpadať, čo spôsobuje vzájomné trenie kostí.
Riziko tohto ochorenia môžu ovplyvniť viaceré faktory vrátane namáhavých zamestnaní, predchádzajúcich zranení kĺbov, veku a genetiky, ale najvýraznejším rizikovým faktorom je vysoká telesná hmotnosť. Podľa Griffina a jeho výskumného tímu však hlavnou príčinou nie je samotná obezita.
Hlavnými vinníkmi sú cukor a vláknina
Griffinov tím skúmal myši, ktoré mali rôzne druhy stravy s vysokým obsahom tukov. Avšak po čase zistili, že aj nízkotučná sacharidová strava u hlodavcov v kontrolnej skupine, dokázala ovplyvniť ich riziko vzniku osteoartritídy. Vedci identifikovali hlavných vinníkov: vlákninu a cukor.
Konkrétne zistili, že zmena množstva sacharózy (cukru) a vlákniny v strave zmenila patológiu osteoartritídy u hlodavcov. Strava s vysokým obsahom sacharózy zvyšuje príznaky zápalu kĺbov, zatiaľ čo diéta s vysokým obsahom vlákniny spôsobuje zmeny chrupavkových génov a bunkové dráhy reakcie na stres.
Aj keď bola štúdia vykonaná na myšiach, Griffin uviedol, že zistenia môžu mať konečné dôsledky na ľudí:
"Je dôležité pochopiť, ako naše stravovanie ovplyvňuje zdravie našich kĺbov. Boli sme prekvapení, že vidíme toľko rozdielov medzi dvomi diétami s vysokým obsahom uhľovodíkov, ktoré súvisia s osteoartritídou, hoci telesná hmotnosť a telesný tuk boli rovnaké."
Griffin ďalej plánuje preskúmať, ako rôzne typy stravy s vlákninou a ostatnými zložkami našej stravy môžu prispieť k osteoartritíde, a tiež sa chce pozrieť na úlohu, ktorú pri ochorení zohrávajú mikroorganizmy a črevné baktérie v tele.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.