• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
23°Bratislava

Pacient si môže elektronicky predpísané lieky vybrať v akejkoľvek lekárni

  • 12:58 25.07.2018
  • Bratislava
Pacient si môže elektronicky predpísané lieky vybrať v akejkoľvek lekárni

Lekárnici, ktorí sa zapojili do elektronického zdravotníctva, majú zatiaľ s ereceptami najmä pozitívne skúsenosti.

Elektronické predpisovanie a výdaj liekov má zaistiť prehľadnosť finančného toku, zvýšiť bezpečnosť pacienta, ale aj zabrániť zištnej spolupráci medzi lekárňami a doktormi, ktorá sa na Slovensku objavuje. Na tlačovej konferencii to povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK).

Z viacerých regiónov máme informácie, kedy lekár povie pacientovi, že mu poslal recept do konkrétnej lekárne, či už je to z nezištných dôvodov, alebo nejakých zištnejších,“ povedal Sukeľ. Upozorňuje preto pacientov, že majú právo vybrať si elektronicky predpísané lieky v akejkoľvek lekárni. Štátny ústav pre kontrolu liečiv môže lekárovi, ktorý takto nasmeruje pacienta, uložiť pokutu vo výške 300 až 35.000 eur.

Elektronické recepty priniesli podľa Sukeľa lepšiu evidenciu liekov. Lekári nie sú odkázaní na to, čo im pacient povie, ale majú prehľad o jeho predchádzajúcej liečbe. V rámci ezdravia bolo zatiaľ vystavených viac ako 20 miliónov elektronických receptov. Mnohé z nich však boli bez elektronického podpisu lekára. Pri plnej elektronizácii, ktorá má byť dokončená v roku 2019, by sa mohlo stať, že nepodpísaný recept bude zo strany lekárne spochybnený.

Do konca roku 2021 platí prechodné ustanovenie, podľa ktorého si pacient môže vyzdvihnúť lieky iba na základe rodného čísla. „Je potrebné verejnosť opakovane upozorňovať na to, aby si dôslednejšie chránili svoje osobné údaje,“ uviedol Sukeľ. SLeK považuje za najväčší benefit ezdravia opakovaný recept, ktorý využijú najmä stabilizovaní chronickí pacienti, ktorým lekár predpísal lieky na dobu 12 mesiacov.

Systém postupne prinesie svoje benefity. Z dlhodobého hľadiska budeme môcť sledovať veľké štatistické údaje o tom, ako sú pacienti liečení, konkrétne diagnózy, aké lieky sa užívajú a v akých vekových skupinách. Teda ukazovatele zdravotného stavu populácie budú z týchto údajov zrejmé, keď bude systém fungovať úplne stopercentne,“ dodal Sukeľ.

Elektronické zdravotníctvo, ktoré funguje od januára, prináša komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami a lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným či fiktívnym vyšetreniam. Doteraz si vyžiadalo 87,8 milióna eur z eurofondov a štátneho rozpočtu.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

DNES - 16:47Domáce

Podľa novozvolenej predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej je to kompetencia parlamentu, koho im dajú.

Lovci lebiek vypátrali medzinárodne hľadaného muža

Lovci lebiek vypátrali medzinárodne hľadaného muža

DNES - 16:32Domáce

Polícia zadržala medzinárodne hľadaného muža.

Súd rozhodol: Voľby starostu obce na východe Slovenska sú neplatné

Súd rozhodol: Voľby starostu obce na východe Slovenska sú neplatné

DNES - 15:53Domáce

Rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu je konečné.

Polícia upozorňuje na novú formu podvodu

Polícia upozorňuje na novú formu podvodu

DNES - 15:27Domáce

Bratislavská polícia upozorňuje verejnosť na novú formu podvodov, s ktorou sa v uplynulých dňoch stretla na území Bratislavského kraja.

Súdna rada SR má novú predsedníčku

Súdna rada SR má novú predsedníčku

DNES - 15:07Domáce

Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová.