• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Rastlinné oleje ponúkajú bohatstvo zdravia a chuti

  • 9:50 28.07.2013
  • BRATISLAVA
Rastlinné oleje ponúkajú bohatstvo zdravia a chuti

Tieto oleje sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak ako živočíšne tuky.

To, že naše zdravie máme na tanieri, je už dnes nespochybniteľné. Pritom mnohé potraviny, ktoré sú chutné, sú zároveň aj vysoko funkčné, len ich treba vedieť správne používať a dávkovať, upozorňuje lekárka Katarína Babinská. Typickým príkladom sú rastlinné oleje a margaríny, ktoré sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak ako živočíšne tuky.

Tuky sú pre príjem potravy mimoriadne dôležité, keďže mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom. Človek by mal v potrave prijať denne približne 20 percent bielkovín, 25 – 35 percent tukov a 45 – 55 percent sacharidov. Záleží však aj na tom, čo si pod slovom tuky predstavíme. „Ak na ne pozeráme iba ako na zdroj energie, medzi množstvom kilojoulov, aké organizmu dodajú živočíšne a rastlinné tuky, nie je rozdiel,“ hovorí Babinská .

Funkčná potravina

Okrem toho, že tuky sú zdrojom energie, zapájajú sa v ľudskom tele aj do iných procesov, pričom jednotlivé sa svojím zložením odlišujú a majú na organizmus rozdielne účinky. „Zatiaľ čo živočíšne tuky bohaté na nasýtené mastné kyseliny a vedú k nežiaducemu zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, rastlinné tuky obsahujú prevažne nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý účinok a hladinu cholesterolu znižujú,“ upresňuje Babinská.

Nenahraditeľný pomocník

Rastlinné tuky najčastejšie konzumujeme vo forme olejov, či už v studenej kuchyni alebo ich používame na tepelnú úpravu. Ich tajomstvo spočíva práve v tom, že nám prebúdzajú chuťové poháriky a otvárajú cestu k radosti z jedla. Väčšina rastlinných olejov sa dnes po technologickej stránke vyrába čo najšetrnejšie a lisuje sa buď za studena, alebo v takom tepelnom režime, ktoré neničí najväčšie bohatstvo obsiahnuté v olejoch – nenasýtené mastné kyseliny.

K olejom určeným na varenie by sme mali pristupovať s opatrnosťou, pretože zbytočne vysoké teploty spôsobujú rozklad nenasýtených mastných kyselín a poškodenie ich výživovej hodnoty. „Tepelná úprava by preto nemala trvať dlhšie ako je potrebné, vyhýbame sa aj zbytočnému prepaľovaniu oleja varením pri príliš vysokej teplote,“ dopĺňa Babinská. „Dôležité je tiež používať tie druhy olejov, ktoré sú určené na tepelnú úpravu. Výber vhodného oleja by nám mali uľahčiť informácie na obale výrobku.“

Zdravšie aj v studenej kuchyni

Nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny môžeme získať z rastlinných tukov aj ďalším spôsobom – konzumáciou kvalitných margarínov. „V porovnaní s tukmi živočíšneho pôvodu obsahujú margaríny viac zdraviu prospešných látok. Ak ich nahradíme v studenej kuchyni namiesto masla, odľahčíme svoj organizmus o mliečne nasýtené tuky, ktoré nepriaznivo pôsobia na zvyšovanie cholesterolu a navyše zabezpečíme telu prísun látok podporujúcich správnu distribúciu vitamínov v tele.“ upozorňuje Babinská.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

DNES - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.