• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
17°Bratislava

Prezidentské voľby v ČR budú opäť pokračovať v sobotu ráno

  • 7:14 27.01.2018
  • Praha
Prezidentské voľby v ČR budú opäť pokračovať v sobotu ráno

Volebné miestnosti sa otvoria o 8.00 h.

Prvý deň druhého kola českých prezidentských volieb 2018 sa skončil. O 22.00 h sa uzavreli volebné miestnosti na celom území Česka, aby sa opäť otvorili v sobotu o 08.00 h, keď budú voľby hlavy štátu pokračovať ostávajúcich šesť hodín.

Väčšie incidenty na území Česka nezaznamenali. Priebeh volieb zásadne nenarušil fakt, že v Českých Budějoviciach mali voliči niekoľko minút možnosť voliť v rozpore so zákonom i „náhradníka“ terajších volieb Pavla Fischera, či skutočnosť, že podľa informácií jednotlivcov sa ojedinele stalo, že voliči dostali dva lístky s menom Miloša Zemana alebo naopak Jiřího Drahoša.

O účasti prichádzali z rôznych lokalít Česka, ako aj zo zahraničia v priebehu piatkového popoludnia správy o podobnej, v priebehu večera však už o vyššej účasti ako v prvom kole pred dvoma týždňami. Podľa informácií oficiálnych miest Juhomoravského kraja prišlo v Brne k urnám už viac ako 50 percent voličov a v kraji vyše 48 percent oprávnených voličov. Vysokú účasť zaznamenali v súlade s očakávaniami aj v lyžiarskych strediskách či na niektorých zastupiteľských úradoch v zahraničí. V Bratislave odvolilo do piatkovej 21.40 h 542 oprávnených voličov, kým v prvom kole za oba dni iba 419, uviedol spravodajca Českej televízie na Slovensku.

Z najmenšej obce Plzenského kraja Čilej v okolí Rokycian hlásia už na záver prvého dňa 100-percentnú volebnú účasť. K urne tu prišlo už v piatok všetkých 15 oprávnených voličov. Miestnosť však bude otvorená i v sobotu pre prípad, že by sem zamieril ktosi s voličským preukazom.

V druhom kole českých prezidentských volieb môže celkove 8,4 milióna oprávnených voličov spolurozhodovať o tom, či na Pražskom hrade bude pokračovať ďalej úradujúci prezident Miloš Zeman alebo ho na čele štátu vystrieda niekdajší predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš.

Ako je známe, v prvom kole, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 12.-13. januára, zvíťazil úradujúci prezident Zeman so ziskom 38,65 percenta hlasov. Spomedzi jeho vyzývateľov postúpil do druhého kola Drahoš vďaka zisku 26,6 percenta hlasov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.