• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

„Božské hlasy“ dohnali onkologickú pacientku k pokusu o rituálnu samovraždu

  • 20:32 07.12.2017
  • Bern
„Božské hlasy“ dohnali onkologickú pacientku k pokusu o rituálnu samovraždu

Každého kresťana inšpiruje k viere v Boha niečo iné. To, čo k náboženskej bigotnosti dohnalo túto ženu, sa však dá vysvetliť jedine pomocou biológie.

V utorok 14. novembra do Univerzitnej psychiatrickej liečebne v Berne (Švajčiarsko) priviezli pacientku, ktorá si sama spôsobila niekoľko závažných rezných poranení. Tie najhlbšie rany siahali až do hĺbky 7 centimetrov. Podľa prípadovej štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Frontiers od Psychology si žena spôsobila zranenia po tom, ako ju k tomu naviedla dvojica duchovných entít, s ktorými sa pravidelne rozprávala.

Poradili jej hlasy

Žena uvádza, že vždy prejavovala zvýšený záujem o duchovný svet, no raz za 9-10 rokov sa u nej dostavil „záchvat“, počas ktorého začala prejavovať svoju náklonnosť náboženstvu extrémnym spôsobom. Napríklad sa prihlásila k sekte svedkov Jehovových, z ktorej po roku alebo dvoch náhle odišla. Tieto epizódy naznačujú postup tumoru, ktorý pravidelne narušoval jej vnímanie náboženstva.

Zvukové halucinácie začali prenasledovať pacientku až v roku 2012 – teda tri roky predtým, ako sa pokúsila o samovraždu. Žena pravidelne počula hlasy, ktoré jej niekedy dávali príkazy, inokedy s ňou len viedli dialóg. Vždy pritom hovorili o náboženských témach, a žena ich prítomnosť vo svojom živote označila za príjemnú.

Na náboženstvo zaberajú antipsychotiká

Magnetická rezonancia neskôr pomohla odhaliť príčinu ženinho nezvyčajného správania. Tumor v oblasti mozgu zasahoval do oblastí zodpovedných za spracovanie zvukových podnetov, regulovanie emócií a najmä za duchovné zážitky.

Keďže tumor v pacientkinom mozgu nejavil žiadne známky rastu, lekári jej predpísali len antipsychotiká, ktoré majú pomôcť so zmiernením príznakov ochorenia. Akonáhle žena prestane brať predpísané lieky, začne hovoriť o znovu nájdenej blízkosti k Bohu. Najväčšmi ju momentálne znepokojujú jej meniace sa postoje k náboženstvu.

Nie je jediná

Ak by vás takýto prípad inšpiroval k presvedčeniu o tom, že náboženstvo nemôže byť nič iné, než dôsledok ochorenia, išlo by o veľmi prehnaný záver. Napriek tomu prípad ženy zo Švajčiarska nie je prvý v dejinách. K podobnému objavu došlo dokonca ešte tento rok.

V tomto prípade došlo k náhlej zmene povahy 60-ročnej pacientky, ktorej bol neskôr diagnostikovaný nádor na mozgu. Ženu zo Španielska známi opisovali ako vždy dobre naladenú osobu, ktorá nejavila o náboženstvo špeciálny záujem. Všetko sa však zmenilo po tom, ako začala počuť hlas Panny Márie, ktorý ju priviedol až k prehnanej nábožnosti.

Zdroj: Info.sk, DP, frontiersin.org, livescience.com, iflscience.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.